Руският премиер Дмитрий Медведев заяви, че подписаният от американския президент Доналд Тръмп закон, с който се налагат нови санкции на Русия, слага край на надеждите за подобряване на отношенията между двете страни, съобщи Асошиейтед прес.
«Правителството на Тръмп демонстрира пълно безсилие, като предаде изпълнителната си власт в ръцете на Конгреса по възможно най-унизителния начин», написа във «Фейсбук» Медведев.
Според него на Русия е обявена търговска война, санкциите са победа на статуквото над Тръмп и още един начин за поставяне на американския президент на мястото му.
«Това е опасна и недалновидна политическа линия, способна да подкопае стабилността (в света — бел. АФП), за която Москва и Вашингтон носят особена отговорност», каза в комюнике руското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.
«Вече сме показали, че няма да позволим безответни враждебни действия и си запазваме правото да предприемем ответни мерки», допълни дипломатическото ведомство.
Москва призовава Вашингтон «да се отърси от илюзиите и да разбере, че никаква заплаха, нито опит за оказване на натиск няма да накарат Русия да промени политиката си или да пожертва националните си интереси», се казва в комюникето.
Тръмп обнародва вчера нови икономически санкции, приети от Конгреса, които засягат най-вече руския икономически сектор. Целта им е да накажат Москва заради обвиненията за намеса в американските президентски избори, както и за анексията на Крим/БТА

Тагове: ; ; ; ; ;