Експерт: Отношенията между САЩ и Русия са в истерична агония

Дата на публикуване: 03 08 2017, 14:16


 

 По-рано се съобщи, че в Конгреса на САЩ върви подготовка на нови законопроекти, които ще станат причина за фактическото излизане на Вашингтон от договора за ракетите със средна и малка далечина на действие

Отношения РФ и США находятся в истерическо-агонистическом состоянии — эксперт

Звеждащият сектор външна и вътрешна политика към ИМЕМО РАН Виктория Журавльова в интервю за

 «Экономика сегодня»

отбеляза, че това не е официална информация, защото е много трудно да се твърди, кое в тази история е истина и кое е измислица.

«В настоящите условия са напълно очаквани каквито и да са опити на САЩ в лицето на Конгреса, които да изострят отношенията с Русия», констатира Журавльова.

Това на първо място засяга договора за РСМД, а също перспективата за приемането на нов пакет споразумения за ядрено сдържане, чието съгласуване между Русия и САЩ е стопирано.

«Понастоящем са застопорени всички преговори в отбранителната сфера. На този фон всеки подобни новини носят крайно негативен характер», добави Журавльова.

Според нея, основният въпрос тук е в това, как всички тези проблеми ще се разгръщат в бъдеще и ще може ли Русия да постигне тук някакъв компромис със САЩ.

 

«Американската страна може да започне самостоятелно излизане от ракетния договор, добави тя.

Това е много важен въпрос, защото подобно решение на САЩ може да разрушен стратегическият баланс в съвременния свят, което ще предизвика ескалация не само в двустранните отношения между Москва и Вашингтон, но и в цялата глобална политика. Едва ли това обстоятелство не се разбира от САЩ.

«Отношенията между Русия и САЩ се намират в истерично-агонистично състояние, защото «битката» с Москва, която днес активно се реализира във Вашингтон, наложи върху тях качествен отпечатък. В САЩ много често не оценяват рисковете от подобно противопоставяне», констатира Журавльова.

На експертно ниво този въпрос в САЩ се отработва, специалистите по Русия разбират прекрасно, че този натиск на Вашингтон към Москва трябва да има граници, но понастоящем тези настроения не са обхванали конгресмените, процесът там продължава.

«На ниво американски конгресмени подобни опасения не играят голяма роля. Там няма разбиране, че Вашингтон трябва да спре «силовия» си диалог с Москва преди да се случи конфликтна ситуация, която реално може да доведе до трагични последствия», заключи Журавльова.

Петя Иванова за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ;