Президент США Дональд Трамп. Архивное фото

Подписването на закона за санкциите срещу Русия отслаби позициите на президента на САЩ Доналд Тръмп на международната арена, пише Стафени Марч за ABC.

Здание Конгресса США на Капитолийском холме в Вашингтоне. Архивное фото
Според нея, този документ показва, че американският лидер не може да смекчи ограничителните мерки без одобрението на конгрес, лишава го от възможност да контролира външната политика на страната.
Веднага след подписването на закона президентът разкритикува документа и го нарече «дефектен»=
Независимо от това, всъщност Тръмп нямаше избор, счита Марч.
Той не можеше да си позволи да наложи вето на законопректа, защото конгресът по всяка вероятност успешно щеше да отмени ветото.
Президент США Дональд Трамп во время беседы с президентом РФ Владимиром Путиным на полях саммита лидеров Группы двадцати G20 в Гамбурге. 7 июля 2017. Архивное фото
Освен това, отказът от подписа би имал негативни последствия за президента, защото на фона на обвиненията по адрес на главата на Белия дом за «връзки с Русия» такова решение би се възприело като опит на Тръмп да подкрепи Москва, завършва авторът на статията.
По-рано Тръмп подписа закон, който въвежда нов пакет антируски санкции, а също предоставя на конгреса последната дума по този въпрос.
Документът придава силата на закон на санкциите, които действат на основание на изпълнителните укази на президента Барак Обама.
Тези условия значително затрудняват всякакви перспективи за отмяна на ограничителните мерки срещу Москва.
Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ;