Германия трябва да изплати на Полша военни репарации за нанесените щети и извършените престъпления през Втората световна война, каза снощи полският министър на отбраната Антони Мачеревич, цитиран от ТАСС, по полската национална телевизия.
«От юридическа гледна точка Германия без съмнение дължи репарации на Полша», каза той.
Не е вярно, че полската държава се е отказала от репарациите, които Германия ни дължи. Истината е, че съветската колония, наречена Полска народна република, частично се отказа от репарациите, които бяха свързани с територията на марионетната съветска държава ГДР (Германска демократична република)», добави Мачеревич. Така той призна, че е имало отказ от репарации, но «той никога не е бил уреден от формално-правна гледна точка, а е носил само характер на политически публицистичен акт».
Говорейки по случай 73-та годишнина от Варшавското въстание срещу нацистките окупатори, министърът на отбраната каза, че първите месеци на въстанието, жестоко потушено от нацистите, са «носили характер на геноцид». «Това не беше борба с въстаниците, а убийства — дом след дом, жилище след жилище», отбеляза той.
«Германия може само да се опита да смекчи своята вина, да заплати този страшен дълг, който тя има спрямо полския народ. Това е единственото, което те (германците) могат да направят», констатира Мачеревич, цитиран от ТАСС/БТА

Тагове: ; ; ;