Президентът на САЩ Доналд Тръмп остро осъди «диктатурата на Мадуро» и предупреди президента на Венецуела, че ще го държи «лично отговорен» за здравето и безопасността на двамата видни противници на неговото управление, арестувани вчера, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
В декларация на Белия дом, оповестена снощи, се казва, че Леополдо Лопес и Антонио Ледесма са политически затворници, незаконно задържани от режима на президента Николас Мадуро. Призовава се венецуелското правителство незабавно да освободи всички политически затворници.
Лопес е лидер на партията «Народна воля» и ръководеше антиправителствените демонстрации във Венецуела през първата половина на 2014 г.. През септември 2015 г. той бе осъден на 13 г. и 9 месеца лишаване от свобода, а през юли т.г. бе приведен под домашен арест.
Ледесма — кмет на столицата Каракас, бе обвинен за участие и подготовка на държавен преврат в страната през февруари 2015 г.
Двама членове на Върховния съд на страната, назначени от парламента против волята на висшата съдебна инстанция, потърсиха вчера закрила в посолството на Чили в Каракас, съобщи @чилийското външно министерство, цитирано от ТАСС. Снощи Беатрис Руис Марин и Хосе Нунес Сифонтес пристигнаха в резиденцията на посланика на Чили в Каракас и получиха статут на гости, се казва в съобщението. В момента четирима венецуелци се намират в чилийската мисия със статут на гости/БТА

Тагове: ; ;