Атентатор самоубиец нахлу в шиитска джамия в афганистанския град Херат снощи и откри огън срещу богомолците, преди да се самовзриви. Загинали са най-малко 29 души, а 64 други са ранени, 10 от тях критично, предаде Асошиейтед прес, цитирайки лекар от главната местна болница.
Депутатът от Херат Мехди Хадид заяви за агенцията, че посетил мястото малко след експлозията и видял ужасна картина — според него имало поне 100 убити и ранени. Нападението било извършено по време на вечерните молитви, когато в джамията се намирали около 300 вярващи.
Засега не е потвърдена информация, че нападателите са били двама. Свидетели твърдят, че е имало втора експлозия десетина минути след като първият атентатор детонирал експлозивите си. Според АП местни жители шиити били гневни, че полицията не е успяла да предотврати втория взрив, макар че още не е ясно каква е причината за него. Те нападнали полицейския участък, намиращ се само на 50 м от джамията, замеряйки го с камъни, а после го подпалили, съобщи Джалани Фархад — губернатор на провинция Херат.
Нито една действаща в Афганистан групировка засега не е поела отговорност за това кърваво нападение.
Шиитите са малцинство в Афганистан и са заплашвани от клон на сунитската екстремистка групировка «Ислямска държава», действащ в източните райони на страната. Херат е в Западен Афганистан, до границата с Иран/БТА

Тагове: ; ;