Премиерите Зоран Заев и Бойко Борисов подписаха във вторник в Скопие договора за добросъседство между България и Македония. Той има за цел да остави настрана спорните исторически въпроси между двете страни и да прекрати антибългарската пропаганда и езика на омразата, за да може Македония да излезе от международната изолация и да се придвижи към Европейския съюз и НАТО.

В програма «Точно днес» на радио Пловдив политологът Калоян Методиев обясни, че «еуфорията след подписването у нас е по-голяма от тази в Македония.»

Той посочи, че предстои по-тежката част, или ратифицирането на договора в българския парламент и македонската влада.

«Очаквам с приближаването на изборите през октомври в Македония да има търкания и проблеми по договора, и сред опозицията от ВМРО-ДПМНЕ, и в партията на Зоран Заев – СДСМ», подчерта Калоян Методиев.

По думите му македонците няма да смеят да правят резки движения, защото ЕС вече приветства новото сближаване на отношенията на Балканите.

«Абитуриентската вечер мина, чакаме да видим какво ще правят занапред правителствата, положителната новина е, че има меморандуми по отношение на енергийни и транспортни проекти, това е важното», смята Методиев/Епицентър

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;