Мярката около 755-те американски дипломати от Русия може да доведе до по-нататъшно изостряне на конфликта между Москва и Вашингтон, заяви в интервю за Passauer Neue Presse упълномощеният от бундестага за Русия Хернот Ерлер.

Новите санкции на САЩ срещу Русия са насочени към това да се победи в конкуренцията с Москва в сферата на енергоносителите, което ще се отрази в това число и върху ЕС. Отказвайки се от преговори с европейските партньори Вашингтон допусна грешка, подчерта Ерлер.

 В резултат на прогонването от Русия на американски дипломати конфликтът между САЩ и Русия може силно да се изостри, заяви в интервю за изданието упълномощеният от бундестага за Русия Хернот Ерлер.

Според думите на експерта, разширяването на санкциите от страна на Вашингтон спрямо Москва засяга не само двата противника, но и ЕС.

Това, че Вашингтон не се посъветва в своята политика по отношение на Русия с европейските партньори, беше грешка. Ние по никакъв начин не можем да сме заинтересовани от продължаването на конфликта между Русия и Америка. Това само отслабва позицията на Запада в търсене на решения в сирийския и украинския конфликти, отбеляза Ерлер.

 С помощта на санкциите САЩ искат да спечелят в конкурентната битка с Русия като износител на енергоносители, подчерта немският експерт.

“Ние не трябва да спираме да призоваваме Америка да спре “особения си път” и отново да се върне към преговорите с европейските партньори”, заяви политикът.

Както припомни Ерлер, в началото на 2017 г. президентът на САЩ Барак Обама изгони 35 руски дипломати.

Тогава президентът на Русия Владимир Путин отказа да предприеме ответни мерки, надявайки се на подобряване на отношенията при Тръмп.

“Но тези надежди не се оправдаха”, резюмира немският политик.

Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://www.pnp.de/nachrichten/politik/2604049_Russlandbeauftragter-warnt-Nicht-geringes-Eskalationspotenzial.html

Тагове: ; ; ; ; ;