Постановлението на Конгреса на САЩ за санкциите срещу Русия, макар президентът Тръмп до момента да не е поставил подписа си, “вече подтикна Кремъл да излезе от едностранното примирие със САЩ, което се съхраняваше след избирането на Тръмп, и да нанесе ответен удар по американските интереси”, отбелязва Дмитрий Тренин, директор на Московския център Карнеги за Foreign Policy.

Той има предвид, че в края на миналата седмица Русия е затворила достъпа на американските дипломати до двата недвижими обекти, Москва настоя да се намали щатън на посолството на САЩ на 755 човека.

“Разбира се, това са сериозни мерки. Путин се държи не като човек, който напълно се е отказал от опитите да поддържа отношения с Америка. Неговите стъпки през почивните дни бяха премерени, а не спонтанна проява на гняв. Путин подчертано направи своя мишена правителството на САЩ, а не интересите на американския бизнес в Русия. Той даде специално да се разбере, че в дадения момент не обмисля някакви допълнителни ограничения на интересите на САЩ. Вероятно, преди да приеме решението  по следващата си стъпка, той иска да види, как на практика ще действа новото постановление на Вашингтон за санкциите”, пише авторът.

От гледна точка на Путин, САЩ – това е страна, обхваната от три мащабни кризи”, твърди Тренин, изброявайки: това е “студена война между Тръмп и неговите недоброжелатели”, конфликт между най-богатия елит и слоевете от населението, чието жизнено равнище не расте, а във външната политика – “конфликт между тези, които искат да запазят глобалното лидерство на Америка, и тези, които се стремят към отстъпление”.

Според Тренин, президентските избори през 2016 г. в САЩ и техните последствия са демонстрирали, че американския полтически истаблишмънт е започнал да губи увереност в себе си.

“Стараната, раздирана от няколко кризи, едновременно неуверена и объркана, е опасна”, посочва Трени.

Той припомня:
”Американският президент, подложен на нападки, винаги може да посегне към оръжието, за да нанесе удари на противниците си зад граница в името на подобряване на своята репутация в страната си”.

Според него, всичко това трябва да бъде отчетено от Кремъл при оформяне на курса си по отношение на САЩ.

Тренин твърди:
”В обстановката на текуш хаос в страната, ще бъде разумно, ако позволят на Вашингтон отново да се съсредоточи върху вътрешните си проблеми, да се избягва пряката конфронтация с безпределно могъщия глобален хегемон. Точно така се държи Китай. Това би бил разумният курс на Москва, но действията на Русия в Украйна, а в Сирия, наред с хакерската атака върху Демократическата партия, се изляха в засилване на конфронтацията със САЩ…”, пише в изданието.

«СССР се опита да си има работа със САЩ от позицията на равен, макар и да не беше, в резултат слезе от сцената. Русия, която започна от слаба позиция, трябва да се държи по-умно. Путин определено осъзнава това – той е джудист”, разсъждава авторът.

“Русия трябва и в бъдеще щателно да откалиброва своя курс по отношение на САЩ, изпращайки различни сигнали към различни заинтересовани страни”, завършва той.

“Всъщност, това е конфликт заради световния ред и ролята на Америка и Русия в него. В резултат той ще бъде регулиран не по пътя на американо-руската конфронтация, а чрез вътрешните събития в двете страни, а също под въздействието на това, което успее да се постине от другите страни и блокове – преди всичко Китай, а и Европа, Индия и прочие”, пише авторът.

Според него, за целия свят е крайно вяжно Русия и САЩ да не се превърнат неумишлено в истински врагове.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;