В отговор на новите американски санкции срещу Русия в Брюксел се подготвят за търговска война със САЩ. Това пише американското делово списание Forbes.

Обвиненията към Русия за намеса в американските избори изданието нарича недоказани и прогнозира, че търговската войска ще доведе до всеобща нищета

“Това не са много добри новини. Европейският съюз заплашва с възмездие след санкциите на САЩ срещу Русия. Основният проблем е в това, че именно така започват търговските войни.

Някой казва: “Вие не можете да направите това”, а след това другите изпадат в ярост и крещят: “Но и вие не трябва да правите това”, тава попадаме в спиралата на твърденията за невъзможността да бъдат извършени много други неща.

Действително, в някои древни книги се говори за ценности на принципа “око за око, зъб за зъб, така ние понякога характеризираме поведението на децата”, пише изданието.

В публикацията пише, че вероятната намеса от страна на Русия в изборите в САЩ е станала причина за разширяването на американските санкции.

“Разбира се, има много изявления от различен вид, но съм склонен да възприема тези викове за дима като добро доказателство, че никой още не е намерил огъня, — пише авторът на публикацията. – Моята задача тук е да се говори не за политиката на САЩ, а за икономическата политика. А да се хвърлят санкции – това не е най-добрият избор за икономиката.

Особено, когато, както в този случай, рискуваме да попаднем в спиралата на тяхното разрастване”.

В материала се посочва, че президентът на Европейската комисия Юнкер е призовал колкото се може по-скоро да се реши, как Брюксел трябва да отговри, ако европейските енергийни компании или други компаннии станат обект на санкциите.

Според материала, Брюксел трябва да бъде готов да действа буквално до няколко дена, ако мерките на САЩ “бъда приети без отчитане на тревогата в ЕС”.

ЕС в някаква степен е прав, пише изданието. Обсъжданите в САЩ санкции ще окажат значително по-голямо влияние върху компаниите в ЕС, отколкото в САЩ. Според мен, твърди авторът, твърде жестоко е да бъдем наказвани за това, което, както твърдят, е направила Русия в САЩ.

Особена тревога сред европейците предизвиква “Северен поток-2”, защото една трета от природния газ, както и до момента, влиза в Германия от Русия.

“Длъжностните лица в ЕК казват, че блокът може да използва правилата на ЕС, които му позволяват да предотварти използването на екстериториалните мерки от страна на САЩ, да изискат от САЩ обещание да се изключат енергийните компании на ЕС от списъка или да се налагат преки забрани за извършване на бизнес с определени компании от САЩ. ЕС може да подаде жалба до Световната търговска организация

Санкиците на САЩ целият Русия да бъде наказана заради лошото й поведение, се казва в материала. Но те ще доведат до това, че ще пострадат европейците.

В този момент ЕС започна да наказва американските компании, забранявайки сътрудничеството с тях.

Тогава, без съмнение, разгневените американци ще започнат да забраняват сделките с някои европейски компании, а така ще започне борба на принципа “око за око”, която ще доведе до всеобщо обедняване”, прогнозира Forbes.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;