Във вторник Европейският съвет съобщи, че общо 19 града от блока са се включили в надпреварата да станат домакини на Европейската агенция по лекарствата, а осем са кандидатствали да приемат Европейския банков орган, предава Deutsche Welle.
Европейската комисия ще оцени дали градовете отговорят на необходимите условия, като трябва да се покрият шест критерия, включително транспортни връзки, възможност за организиране на безпроблемно преместване и училища за децата на служителите.
След това ще се вземе решението за това къде ще се установят агенциите на Европейския съюз. Гласуването ще бъде тайно в Съвета на ЕС. То ще се проведе през ноември. Очаква се двете агенции скоро след това да се преместят в избраните нови градове.
Ежегодният бюджет на Европейската агенция по лекарствата е 305 млн. евро и тя отговоря за одобряването и мониторинга на сигурността при лекарствата в Европа. Европейският банков орган от своя страна координира банковите правила и регулации в блока.
Градовете, които бъдат избрани да приемат новите агенции, ще получат икономически ползи по много начини: от приемането на висококвалифицирани служители до домакинството на специализирани конференции, които привличат хиляди хора годишно.
Сред градовете, кандидатствали да приемат Европейски банков орган, са Люксембург, Франкфурт, Париж, Дъблин, Виена, Брюксел и Варшава. За Европейската агенция по лекарствата се борят Амстердам, Лил, Милано, Хелзинки, Барселона и Братислава.

Швеция официално кандидатства да приеме Европейската агенция по лекарствата след Брекзит
Швеция официално е кандидатствала да приеме важната Европейската агенция по лекарствата, след като Великобритания напусне блока, пише вестник The Local.
„Европейската агенция по лекарствата има стратегическа важност за глобалната конкурентоспособност на ЕС. Ние сме убедени, че шведската оферта по най-добрия начин ще допринесе за развитието на агенция и за ЕС като цяло“, коментира министър-председателят на Швеция Стефан Льовен.
„Европейската агенция по лекарствата е изключително важна за здравеопазването и медицинската грижа, както и за сигурността на пациентите в ЕС. Швеция и Стокхолм могат да осигурят необходимия гладък преход“, заяви шведският министър на здравеопазването.

23 града са кандидатствали да приемат след Брекзит централите на базираните в Лондон агенции на ЕС
Европейската комисия съобщава, че 23 европейски града са се предложили като кандидати да приемат две базирани в Лондон агенции на ЕС, които трябва да намерят други седалища, след като Великобритания напусне Съюза, предаде AFP.
„19 града в Европа са кандидатствали да приемат Европейската агенция по лекарствата, докато осем са показали интерес да приемат Европейския банков орган“, съобщава Европейската комисия в официално свое заявление.

The Local: Дания се кандидатира за привличането на Европейската агенция по лекарствата от Лондон
Датското министерство на външните работи обяви, че е предало официална кандидатура Копенхаген да стане ново седалище на Европейската агенция по лекарствата. Според министерството датската столица ще осигури „най-добрата среда“ за агенцията, която в момента е базирана в Лондон, пише The Local.
Дания предлага агенцията да заеме без наем в срок от 20 години „нова, модерна и устойчива сграда с перфектна локация на по-малко от 10 минути от летището“. В кандидатурата се подчертава, че Дания има висок стандарт за живот за служителите на Европейската агенция по лекарствата, както и че има план работата на агенцията да протече плавно, докато тя се преместена от Лондон.
„Лондон бе добър дом за агенцията в течение на години. Сега трябва да намерим добро място, което да даде същата добра обстановка, за да може тя да работи в полза на европейското здраве. Вярваме, че Копенхаген може да предложи това“, посочи датският министър на външните работи Андерс Самуелсен. На свой ред здравният министър Елен Тране Ньорби посочи, че Дания има дълга история в медицинското изследване и нацията има процъфтяваща фармацевтична индустрия.
Агенция „Фокус” припомня:
Във връзка с Брекзит редица европейски агенции, които в момента са базирани във Великобритания ще трябва да намерят нови места за централите си, след като страната напусне Европейския съюз. Българското правителство е сред кандидатите Европейската агенция по лекарствата да бъде преместена на тяхна територия.

„Спутник“ : София ще кандидатства да приеме Европейската агенция по лекарствата, след като Великобритания напусне ЕС
Правителството на България е изпратило кандидатура София да бъде страната, където да бъде седалището на Европейската агенция по лекарствата, която в момента е разположена в Лондон, след като Великобритания излезе от Съюза, предаде „Спутник“.
Българският министър-председател Бойко Борисов е изпратил послание до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, посочвайки ползите, които решението агенцията да бъде преместена от Лондон в София би донесло.
Брекзит означава, че институциите на ЕС, включително и Европейската агенция по лекарствата, които в момента са на територията на ЕС, трябва да се преместят/Фокус

Тагове: ; ; ;