Испанските изтребители на НАТО F-18 прихванаха три руски военни самолети недалеко от въздушното пространство на Естония, предаде CNN.

Както отбелязва каналът, по време на изпълнение на задачата летците “непреднамерено” са нарушили въздушното пространство на неутрална Финландия.

Този инцидент се случи по-малко от ден след като вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс потвърди ангажиментите на САЩ за защита на страните от Прибалтика от “призрака на руската агресия”.

 Изтребителите на НАТО прихванаха три руски военни самолети недалеко от въздушното пространство на Естония, предава CNN.

Във вторник сутринта два испански изтребители F-18, изпълняващи задача на НАТО за патрулиране във въздушното пространство на страните от Прибалтика, бяха вдигнати под тревога от естонската въздушна база Емари за прихващане на неопознати самолети недалеко от въздушното пространство на Естония. Тези самолети не принадлежаха на страни-членки на алианса, заяви изпълняващият задълженията официален представител на НАТО Дилън Уайт.

 Освен това, той добави, че за прихващането на руските самолети, които са били идентифицираи като два МиГ-31 и транспортния Ан-26, са излетели също  и изтребители на Финландия.

Този инцидент между ВВС на НАТО и Русия се случи малко по-малко от деня, в който вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс беше в Естония, където потвърди ангажиментите на Америка за защита на членовете на НАТО от “руската агресия”.

“Нито една заплаха не представлява по-голяма опасност за Прибалтика, отколкото призракът на агресията от страна на вашия непредсказуем източен съсед”, заяви по-рано вицепрезидентът на САЩ, съобщава CNN.

По време на инцидента испанските самолети “непреднамерено” са нарушили въздушното пространство на Финландия, съобщава каналът.

“Предавайки прихващането на колегите си от Финландия, испанските пилоти случайно са влезли във въздушното пространство на Финландия. Авиационното командване на НАТО даде обяснения по повод инцидента на финландските ВВС, за  да може в бъдеще да подобрим нашето взаимодействие”, поясни Уайт.

Финландия, която не влиза в НАТО, потвърди тази информация, отбелязва CNN.

Министерството на отбраната на страната заяви, че два испански изтребители “са заподозрени в нарушаване на въздушното пространство на Финландия”.

 “Наблюдаваме ръст на активността във въздушното пространство на Прибалтика, но с малки изключения голяма част от прихващанията се осъществяват безопасно и професионално от двете страни”, отбеляза по този повод генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник: http://edition.cnn.com/2017/08/01/politics/nato-jets-intercept-russian-aircraft-estonia/index.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;