Македонският министър-председател Зоран Заев заяви преди днешното общо поклонение с българския премиер Бойко Борисов на гроба на Гоце Делчев в църквата Свети Спас в Скопие, че трябва да се възпомене миналото и настоящето в името на бъдещето на Македония, предаде македонската медия «Сител».
«114 години след Илинден и 73 години след Първото заседание на АСНОМ изразявам решителна вяра за ясно бъдеще. Има светло бъдеще за нашата Македония и има бъдеще за всички в тази наша красива страна. Историята и миналото поставихме да бъдат здрави основи, на които започнахме да изграждаме европейското и евроатлантическото бъдеще на Македония, които водят до качествен живот. Делчев ни каза да не се губи време», заяви Заев.
Той призова към максимална отговорност и сериозност от всички граждани и институции и подчерта, че това е времето, когато страната извършва пробив.
Заев добави, че регионът е започнал да се държи европейски и затова заслужава шанс да влезе в ЕС и НАТО. Министър-председателят подчерта, че Македония протяга ръце и към другите си съседи.
След обръщението, на което присъстваха членове на правителствата и на парламентите на двете страни, представители на политически партии и на дипломатическия корпус, Заев и Борисов положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гоце Делчев.
С днешната церемония на гроба на Гоце Делчев завърши двудневното си посещение на българския премиер Бойко Борисов в Македония, в чиито рамки бе подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество/Фокус

Тагове: ; ; ; ;