Търговската война между ЕС и САЩ заради новите антируски санкции явно е неизбежна, ЕС е готов за нея, пишеAugsburger Allgemeine.

В същото време, обаче, се налага Брюксел да играе едва ли не куриозна роля – за защитава икономическото сътрудничество на ЕС с Русия и по такъв начин все повече да се сближава с Москва, отбелязва немското издание.

Европа е готова за търговска война със САЩ, пише изданието.

“Eскалацията явно е неизбежна, констатира немският вестник.

Кога ще започне търговската война? Вчера в Брюксел никой не знаеше, ще пусне ли ЕС фазата на нова икономическа битка със своя най-важен съюзник – САЩ. Както заявиха от Еврокомисията, точно президентът на СЩА Тръмп ще бъде този, който със своя подпис под новите санкции срещу Русия ще даде ход на битката, отбелязва изданието.

Под този американски удар по Русия попада и ЕС, който участва в осем съвместни с Москва проекти в сферата на енергетиката, продължава изданието.

Както подчерта тези дни главата на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, Брюксел се е запасил с адекватен отговорна новите санкции на Вашигтон срещу Москва и държи своя арсенал в готовност.

До момента има само догадки, с помощта на какви мерки ЕС иска да получи реванш.

По предварителна информация, ръководството на ЕС смята да ограничи за американските фирми достъпа до кредити от европейски банки. В плановете на Брюксел очевидно  влиза ограничаване на продажбите на американския сгъстен газ на европейския пазар, уточнява изданието.

В същото време на Европейския съюз му се налага да играе “eдва ли не куриозна роля – да защитава икономическото сътрудничество на ЕС с Русия и по такъв начин все повече да се сближава с Москва, завършва немското издание.

Петя Иванова за News Front

Източник: http://www.augsburger-allgemeine.de/politik/Sanktionen-gegen-Russland-Europa-ist-fuer-Handelskrieg-mit-den-USA-geruestet-id42262656.html

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;