Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че Китай и Русия са основите икономически съучастници на програмата на КНДР за развитие на ядреното оръжие и балистични ракети, съобщава The Washington Examiner.

Според него, Москва и Пекин носят изключитлена и особена отговорност за растящата заплаха за регионалната и глобална стабилност.

Тилърсън обвини Русия и Китай в това, че те са обезпечили възможността неотдавна да бъде осъществен ракетен пуск от страна на КНДР, който, както пише изданието, е бил второто изпитание на междуконтинентална балистична ракета, която може да долети до САЩ.

  «Китай и Русия, като основни икономически съучастници на севернокорейската програма за развитие на ядреното оръжие и балистични ракети, носят изключителна и особена отговорност за растящата заплаха за регионалната и глобална стабилност, подчертава главата на Държавния департамент.

  Тилърсън отбеляза още, че всички страни трябва открито да заемат твърда позиция по отношение на КНДР, “запазвайки и засилвайки санкциите на ООН, които целят Пхенян да се сблъска с последствията от своя “неуспешен стремеж да се сдобие с ядрено оръжие и със средства за неговата доставка”.

Както припомня изданието, в петък Северна Корея изстреля междуконтинентална ракета, която, прелитайки около 600 мили, падна в Японско море.

Първият пуск на подобна ракета Пхенян осъществи на 4 юли тази година.

Тогава случилото се бе неочаквано за американското разузнаване и го застави да преразгледа сметките си относно това, колко скоро КНДР може реално да заплаши с оръжие континенталната част на САЩ, се казва в статията.

Както пише изданието, Русия в началото на юли е блокирала изявлението, осъждащо севернокорейския пуск, защото не се е съгласила с твърдението, че Пхенян е осъществил пуск на междуконтинентална ракета. Според руските власти, Северна Корея тогава е изстреляла балистична ракета със среден радиус на действие.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;