Президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни директора на комуникациите на Белия дом Антъни Скарамучи заради неприлични коментари само 10 дни след като го назначи на поста, предаде Ройтерс.
«Антъни Скарамучи напуска поста директор на комуникациите на Белия дом. Г-н Скарамучи усети, че е най-добре да даде възможност на началника на канцеларията Джон Кели да започне начисто и да изгради своя екип. Пожелаваме му всичко най-добро», заяви Белият дом.
Миналата седмица Скарамучи направи нецензурни изказвания пред сп. «Нюйоркър», в които атакува тогавашния началник на канцеларията на Белия дом Райнс Прибъс и главния президентски стратег Стивън Банън.
«Президентът определено усети, че коментарите на Антъни бяха неподходящи за човек на такъв пост, и не искаше да обременява генерал Кели», каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс.
Пенсионираният генерал Джон Кели зае вчера поста началник на президентската канцелария.
Служител от администрацията заяви, че Кели, от когото се очаква да внесе ред в Западното крило на Белия дом, е поискал отстраняването на Скарамучи.
Сандърс каза, че целият персонал сега ще се отчита пред Кели, включително дъщерята на Тръмп — Иванка, и президентският зет Джаред Къшнър, което е промяна в сравнение с досегашната процедура в Белия дом при управлението на Тръмп.
Освобождаването на Скарамучи е поредната кадрова промяна в президентската администрация. Тя става в момент, когато вътрешните борби в Белия дом излизат наяве.
Напрежението в близкото обкръжение на Тръмп изригна миналата седмица, когато Скарамучи отправи нападки срещу Прибъс и Банън. Скарамучи обвини Прибъс за изтичане на информация в медиите. Прибъс по-късно подаде оставка.
Според близки до Белия дом източници, цитирани от телевизия Си Ен Ен, Тръмп е уволнил Скарамучи, за да покаже кой е шефът, посочва ТАСС.
По думите им Скарамучи е бил освободен, тъй като твърде много е пренасочил вниманието на американските медии от Тръмп към себе си.
Първоначално президентът е одобрявал резките изявления и поведение на Скарамучи. За няколко дни обаче името на Скарамучи станало доминиращо в медийните заглавия, а това никак не се харесало на Тръмп, който е свикнал да бъде в центъра на вниманието и не е склонен да отстъпва инициативата на своите подчинени.
По информация на Си Ен Ен решението за уволнението на Скарамучи е било подкрепено от Иванка Тръмп и Джаред Къшнър. Президентската дъщеря е присъствала преди две седмици на среща на Тръмп със Скарамучи, когато се е решавал въпросът за назначаването му за директор на комуникациите на Белия дом. Сега сред близкото обкръжение на президента се е стигнало до извода, че Скарамучи си е нанесъл тежки и непоправими вреди с неприличните коментари по адрес на служители от администрацията на Тръмп.
Белият дом заяви, че президентът има «100 процента» доверие в своето правителство, отбелязва Асошиейтед прес.
Това се отнася включително за министъра на правосъдието и главен прокурор Джеф Сешънс, когото президентът наскоро нарече «слаб» и изрази разочарование от решението му да се оттегли от разследването за връзки между предизборната кампания на Тръмп и руски правителствени служители.
Попитана за информациите, че Тръмп обмисля да премести Сешънс в министерството на вътрешната сигурност, Сандърс каза, че «няма разговори за преместване на който и да е от членовете на правителството в каквото и да било качество».
По думите й Тръмп «има 100 процента доверие във всички членове на своето правителство».
Министерството на вътрешната сигурност се оглавяваше от Кели, преди той да бъде назначен за началник на канцеларията на Белия дом/БТА

Тагове: ; ; ;