В столицата на Куба има малко места, в които така силно да се чувства великолепието на миналото. Едно от тях е хаванският Капитолий, който прилича на Капитолия във Вашингтон. Сградата е гордост за много кубинци, защото тя е няколко метра по-висока от американския.

Руското провителство реставрира купола – държавна компания от Русия ще направи така, че разкошната сграда отново да разцъфти под карибското слънце.

“Помощта на Кремъл за реставрацията на кубинския Капитолий е само един от най-големите феномени на настоящето – в последно време Москва все по-често подкрепя своя стар съюзник още от времената на СССР”, пише Михел Хелм на страниците на немското издание Sueddeutsche Zeitung.

Миналата седмица Куба помоли Русия за помощ при модернизацията на своята отбранителна промишленост. Според съобщения от кубинските СМИ, за целта е заявил готовността си руският «Рособоронэкспорт».

Вашингтон се отнася към подобно “интензифициране на отношенията” с тревога.

На този етап президентът на САЩ Донад Тръмп не проявява особен интерес към Куба и Латинска Америка, както и за разширяващото се влияние на Русия там, пише El Pais.

Американският сенатор Патрик Лихи счита, че “новото партньорство между Куба и Русия може да доведе до най-сериозни последствия за сигурността на САЩ”.

Това е мнението и на американската организация American Security Project, основана от бившия държавен секретар на САЩ Джон Кери и екс-министъра на отбраната Чък Хейгел.

В своето писмо до американското правителство двамата бивши политици пишат, че “Тръмп не трябва да се отказва от политиката на сближаване с Куба, защото в противен случай икономическият и геополитически вакуум точно до границите на САЩ ще бъде запълнен от Русия”.

Както припомня Sueddeutsche Zeitung, във времената на студената война Куба и Русия са били съюзници: СССР до своето рухване подкрепя Куба с доставки на нефт и парични дотации.

Но през 90-те години Кремъл прекъсна контактите си с Куба.

“Сега в Русия осъзнаха, че това е била грешка”, казва експертът по Русия и Куба от Лайпцигския университет Александър Ситенко.

В резултат за последните две години правителствата на двете страни се договориха за няколко десетки различни съвместни проекти.

Общо руските компании инвестираха в Куба 4 млрд долара. А през 2014 г. президентът Путин дори задраска 90 % от дълговете на Куба към СССР.

Нещо повече, от май тази година Русия за първи път от времена на разпада на СССР започна до доставя големи партиди нефт за Куба.

На този етап не е ясно, ще плаща ли икономически слабата Куба това сама или Москва ще дотира Острова на свободата, както по времето на СССР.

Много от събитията потвърждават факта, че Кремъл ще даде на режима на Кастро много изгодни кредити”, резюмира Хелм.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;