Строителните работи на ядрените реактори в Южна Каролина са били спрени, поради преразход на средства.

За първи път новите заводи на САЩ, които трябваше да бъдат построени в близките две десетилетия, станаха жертва на банкрута на компания  Westinghouse в началото на тази година.

Съветът на американската компания  Santee Cooper заяви в понеделник, че е решил да прекрати строежа на двата нови реактора в Южна Каролина, за да запази на своите клиенти допълнителните 8 милиона долара плюс 3.4 милиарда долара във вид на процент, които въпреки всичко ще бъдат похарчени за проекта.

Компанията има 45 % от проекта, първоначалната му стойност е около 11.5 млрд долара. Но преразходът на средства се е удвоил, поради закъснения в строителството и изискванията за безопасност. Според утвърдената резолюция, цялата работа ще приключи в близките шест месеца. Колко бързо за този период ще бъдат съкратени работните места — на този етап не се уточнява.

Втората компания South Carolina Electric & Gas (SCE & G) също заяви, че съветът единодушно е гласувал за спиране строителството на двата енергийни реактора, които трябваше да започнат работа в началото на тази година, но изостават от графика с четири години.

В изявлението на компания се казва:
«Нашата оценка показа, че завършването на строителството на двете площадки ще струва твърде скъпо и ще отнеме твърде много време».

Предлагало се е също да бъде завършено изграждането на единия реактор, но тази идея също не е била осъществена, поради решението на компанията  Santee Cooper.

Предполагало се, че двата реактора ще станат първите нови ядрени проекти. Спирането на строителството означава, че понастоящем в Грузия ще се строят само две атомни станции.

ПОХАРЧЕНИТЕ ПАРИ

Реакторите са били планирани за изграждане за АЕЦ ВиСи Самер северно от Колумбия. Строежът е бил започнат през 2008 г. от американската фирма Westinghouse, която бе закупена през 2006 г. от японската  Toshiba. Но Westinghouse

банкрутира  през март, поставяйки проекта под съмнение.

Екологичните организации призоваха държавните регулиращи органи да заповядат на  SCE & G за върнат  на клиентите си поне част от парите, които те са заплатили като аванс.

Законът на щата от 2007 г. позволява на електро-предприятията да събират пари от клиентите си за финансирането на проекта преди станцията да започне да работи.

За изграждането в момента ще се нужни 18 % от сметките за електричество на жилищните клиенти на  SCE & G. Santee Cooper увеличи процентите пет пъти, за да заплати за растящите разходи.

Комисия от държавния регулатор назначи слушане по молба на екологичните организации за октомври, но не е ясно, ще успее ли тя да върне парите на клиентите.

Миналата седмица  Westinghouse се съгласи на изплати на клиентите 2.2 милиарда долара независимо от това, завършени ли са реакторите.

САЩ са водещ световен производител на ядрена енергия, но секторът има само 10 % от общия обем производство на енергия в САЩ.

Производството на ядрена енергия тръгна надолу след аварията в завода в Пенсилвания през 1979 г.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;