САЩ наложиха вчера финансови санкции на венецуелския президент Николас Мадуро ден след спорните избори за учредително събрание, които бяха разкритикувани от Вашингтон, предадоха световните агенции.
Американското финансово министерство включи Мадуро в списък с лица, подложени на санкции за подкопаване на демокрацията във Венецуела.
«Вчерашните нелегитимни избори потвърждават, че Мадуро е диктатор, който не зачита волята на венецуелския народ», каза финансовият министър Стивън Мнучин.
«С налагането на санкции на Мадуро САЩ ясно показват своята позиция към политиките на неговия режим и подкрепата си за народа на Венецуела, който се стреми да върне своята страна към пълна и процъфтяваща демокрация», заяви той.
Санкциите включват замразяване на всякакви авоари на Мауро под американска юрисдикция и забрана американски физически и юридически лица да влизат в делови отношения с него.
САЩ не въвеждат санкции срещу нефтения сектор на Венецуела, но подобни мерки се обмислят, казаха запознати източници, включително от американския Конгрес/БТА

Тагове: ; ; ;