Постоянните проблеми с изтребителите F-35 и другите военни програми, произлизащи от практически неограничения бюджет, подчертават неефективността на американския военно-промишлен комплекс. Москва прави точно обратното – разработва въоръжение, което може да се противопостави на последните технологични достижения на САЩ с минимални разходи.

Един от най-коварните механизми на държавата е неефективноста на военно-промишления сектор. Постоянните проблеми, които само се подчертават чрез програмата за F-35, както и неудачните ракетни прихващания на системите на ПРО, са добра демонстрация на това, че неефективността във военния сектор на САЩ е достгнала тревожно ниво.

Главната причина за тези проблеми е свързана с огромния военно-промишлен комплекс, в който пряко или косвено работят стотици хиляди американци. Нездравият състав на този властови конгломерат често включва в себе си политици и членове на управленията на крупни компании за производството на оръжие. Ситуацията предизвиква въпроси относно корупцията, а също по повод редица очевидни конфликти на интереси.

Затова не е изненада, че Конгресът на САЩ с все по-голяма готовност хвърля стотици милиарди за военната промишленост.

Вторият фактор, който влияе негативно върху ефективността на военно-промишления комплекс – това е пропагандата, на която е подложена цялата американска система. Погледнете върху аналитичните центрове – всички те практически се финансират пряко или косвено от предприятия, свързани с военната сфера. Или от чуждестранни правителства – на първо място от Катар, Саудитска Арабия и Израел.

Ролята на аналитичните центрове е да оказва влияние върху политиците, оформяайки общо мнение между частите на държавата.

Друг голям проблем се отнася до сроковете за реализиране на проектите и съвременните технологични достижения на геополитическите противници.. Разработваните системи остаряват веднага, щом постъпят на въоръжение, особено в сравнение със системите на Китай и особено на Русия.

Проблемите във ВПК на СЩА са неразривно свързани с долара и неговата роля в света в качеството му на резервна валута. Почти 700 милиарда долара за година отиват за военни разходи, затова не е толкова трудно да се стигне до общонационалния дълг, който понастоящем надвишава 21 трилион долара. Единственият начин да се поддържа подобен дълг – това е доверието към самия долар.

В Русия откриваме диаметрално противоположна ситуация. С бюджет, който е около една десета от бюджета на САЩ, но и с необходимостта да бъдат в крак с времето, Москва е принудена да оптимизира разходите си, за да получи максимална изгода от своите въоръжени системи. Това от своя страна води до по-логично управление на руския военен апарат

F-35 и всеки самолет пето поколение ще бъде лесна плячка на сложните руски системи, такива като С-400, а в перспектива и С-500 – най-съвременната радиологиционна техника.

Тежкият самолетоносач Gerald Ford е нищожна за поразяване цел, ако бъде атакуван от руската свръхзвукова ракета “Циркон”. С-500 също ще може да прихване всякакви ракети, насочени към руска територия, гарантирайки сигурността на руското небе, докато САЩ са още твърде далеко от тази цел.

По отношение на настъпателната стратегия, възможностите на Москва ще бъдат още по-внушителни. Акцентът трябва да се постави върху най-ефективната система РС-28, по-известна като “Сармат” – това е ядрена ракета, която може да промени собствената си траектория на пуска, ускорявайки се или забавайки се, което я прави неуловима за американската система на ПРО.

Счита се, че общата мощност на една ракета “Сармат” може да превърне в пепел територия, сравнима с площта на Тексас или Франция. Това е най-съвършеното оръжие за сдържане, което светът познава до днес.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;