Както пише италианското издание Gli Occhi Della, в Украйна в близката петилетка с вероятност от 80 % ще се случи катастрофа в една от АЕЦ. Причината – хроническо износване на реакторите, което с всяка година прогресира. По данни на европейските експерти, в Южно-Украинската или Ровенската атомни централи рискът от крупна авария практически е неизбежен, ако не се предприемат някакви мерки.

Сроковете на експлоатация в 11-те от 15 енергийни блока в украинските АЕЦ изтичат в близко време.

Експертите твърдят: година след година производството на електроенергия в тези централи само расте. През 2011 г. атомната енергетика произвеждаше 42.2% от цялата елекроенергия в страната.

В момента, след обявената от Киев енергийна блокада на Донбас и отказа да се закупят въглища от непокорните самопровъзгласили се републики, са били изгубени важни природни местонаходища на въглища в Донбас – този показател се приближава към 60 %.

Независимо от тези тревожни факти, президентът на Украйна Петро Порошенко продължава постоянно да се хвали с гордост от т.нар. икономическа независимост на Украйна.

От този факт, че АЕЦ просто технически не са в състояние да увеличават производителността си в отговор на нарасналата потребност за електроенергия, украинският лидер малко се интересува, пише изданието.

Според Михаил Уманц, бивш директор на Чернобилската АЕЦ, поради това, че Киев икономисва чрез отказа да замени енергоблоковете, които имат висока цена, и поради общото плачевно състояние на оборудването, не е изключено мащабна авария в украинските атомни централи.

“Уви, според наличните данни, в Запоржката АЕЦ вече са фиксирани изхвърляния на радиоактивни материали”, твърди Уманец.

Чернобилската катастрофа от 1986 г. явно не е пример за ръководството на Украйна, което не се замисля за необходимостта от финансови вложения и модернизация на атомната енергетика.

По такъв начин европейските аналитици резюмират: Украйна в най-добрия случай, отказвайки се от донецките въглища, с които работят голем брой електростанции, а сега получава заплахи за спиране работата на всички АЕЦ, може да остане само с ДнепроГЕС, чиято мощност стига само за няколкото южни региони на страната.

Най-лошият изход – всички АЕЦ на Украйна на принципа на доминото ще излетят във въздуха и ще погребат под радиоактивен прах всичко около себе си на хиляди километри.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ;