Европейският съюз ще предприеме защитни мерки в случай на провежданата от САЩ под предлог на санкциите промишлена политика под лозунга «Америка над всичко». Това заяви министърът на външните работи на Германия Зигмар Габриел в интервю за Rheinische Post.

«Ще се защитаваме от промишлената политик под девиза «Америка над всичко», провеждана под предлог на санкциите», цитира думите му пресслужбата на МВнР на Германия.

Както отбеляза Габриел, за Европа е важно преодоляването на украинската криза и политическия натиск на Москва, но това е осъществимо само при условие, че ЕС и САЩ действат «заедно и сплотено».

«Има още време. Очевидно е, че президентът Тръмп още не е взел решение да ожесточи ли санкциите спрямо Русия и по какъв начин да го направи. При всички случаи законът предполага предварителни консултации с нас, европейците, преди това да се случи», добави министърът.

По-рано министърът на икономиката на Германия Бригита Циприс заяви, че проектът за антируските санкции на САЩ нарушава международното право.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;