Голяма част от гражданите на Германия, според последното проучване на института института Forsa, подкрепят курса на немското правителство срещу новите санкции на САЩ спрямо Русия, съобщава Бенями Бидлер за немското списание Der Spiegel.

83% от запитаните считат приетите от Конгреса нови икономически санкции срещу Русия за “неправилни”, само 6% ги считат за “правилни”.

77% от немците твърдат, че с помощта на санкциите САЩ “се опитват да укрепят собствената си икономика”.

Допитването, както се твърди в материала, е проведено между 7 и 11 юли по поръчка на немската компания Wintershall.

Тя е част от групата европейски енергийни компании, които са инвестирали 950 млн евро за финансирането на газопровода “Северен поток-2”. Последният ще бъде изграден от руския концерн “Газпром”. Проектът е причина за спора между Вашингтон и Берлин.

В текста на законопроекта, подготвен от американския Конгрес, се казва, че “проектът е неприемлив, вместо него Европа трябва да предпочете енергоносители от САЩ”.

След публикацията на тази формулировка в средата на юни правителството на Германия протестира срещу новия санкционен пакет.

Допитването доказва за “значително падане популярностт на САЩ в Германия” в сравнение с миналите години.

В частност, понастоящем само 13 % от респондентите виждат в САЩ “надежден доставчик на енергия”, макар още през март така да са считали 24 % от немците, а през 2013 г. – 50 %.

В същото време конфликтът със САЩ не е довел до подобряване на отношението на немците към Русия. Ако пред март тази година 38 % от гражданите на Германия са считали Русия за “надежден партньор”, то през юли техният брой е 34 %.

През 2013 г., преди началото на кризата в Украйна – Русия е имала доверието на 53 % от немците, добавя Der Spiegel.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;