След провала на преговорите за повторното обединение на Кипър по-рано този месец Турция ще задейства своя „План Б“ в опит да обнови международния статус на окупираната северна част на острова, съобщава източник пред гръцкия вестник Ekathimerini.
Според непотвърдена информация турските дипломатически и военни власти вече са получили инструкции за подготвянето на нови инициативи, които включват план за отварянето на призрачния Вароша: изоставена южна част на град Фамагуста, и да позволят на хиляди бежанци от гръцки Кипър да се завърнат.
Също така миналата седмица турски Кипър обяви, че маронитите могат да се върнат в северната част на острова и да живеят при управлението на турската администрация. Източник на изданието коментира, че това решение може да бъде използвано като модел за Вароша.
Освен това Анкара обмисля промени при работата на комисията за недвижимата собственото, която се занимава с въпросите за предоставянето на компенсации на гръцките кипърци със имоти в окупираните територии. Една от целите на Анкара е да направи комисията, чиято работа до този момент е неефективна, по-привлекателна за гръцките собственици/Фокус

Тагове: ;