С решението си да заповяда на стотици американски дипломати и руснаци, работещи в американското посолство, да напуснат длъжностите си Путин, известен като велик тактик, но не много добър стратег, отново промени курса, пише Дейвид Сангер за американското издание  The New York Times.

На този етап, както заявямат за изданието американски чиновници и външни експерти в неделя, той, както изглежда, допуска, че неговият главен лост за въздействие се заключава в ескалацията на спора в стила на студената война, а не в забележим опит да се манипулират събитията, използвайки смесица от кибератаки и информационна война.

«Една от главните цели на Путин е да си гарантира, че към Русия ще се отнасят така, все едно тя и до днес е СССР — атомна държава, която трябва да се уважава и от която трябва да се страхуват», твърди Анджела Стент, директор на Центъра за изучаване на Евразия, Русия и Източна Европа към Университета в Джорджтаун.

«Той счита, че може да постигне това чрез Тръмп», добавя Стент, която е специалист по въпросите за изследването на Русия и Евразия към Националния разузнавателен съвет в САЩ в периода на администрацията на Джодж Буш-младши.

Но сега, отбелязва експертът, руснаците виждат хаоса в Белия дом и «виждат тамошното ниво на непредсказуемост, което ги заставя да нервничат».

Според Стент, реакцията на Русия е завръщане към старите привички, а прогонването на дипломатите е една от най-старите, казва експертът.

Според източник от администрацията на САЩ, Белият дом  не е оставил надежда за подобряване на отношенията. В интервюто на Путин за руската телевизия, в което той обяви за съкращаване броя на сътрудниците, нямаше надуване, предава авторът думите на чиновника.

«Струва ми се, че Русия не е определила позицията си по повод посоката на отношенията, тя оставя открита възможността за обрат», се казва в статията.

«Руснаците биха предпочели да не тръгват по този път, но Путин реши, че няма избор, освен да отговори в класическия маниер «зъб за зъб», твърди Ролф Моует-Ларсен, който заема редица високопоставени длъжности в разузнаването на САЩ, в това число и в Русия. — Ние от известно време се намираме в състояние на нова студена война.

Всяка надежда за краткосрочно подобряване на отношенията си замина».

Петя Иванова за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;