Министърът на икономиката на Германия Бригита Циприс счита, че заради новите санкции на САЩ срещу Русия могат да пострадат немските компании, съобщава списание Der Spiegel.

«Надявам се, че САЩ са приели санкциите не, за да навредят на Европа. Но резултатът е такъв, че нашите компании могат да пострадат”, заяви министърът в ефира на телевизия ARD.

Както припомня журналистът, американските санкции са насочени срещу енергийнния сектор – в нефтения и газов бизнес  САЩ и Русия са преки конкуренти и САЩ искат да въведат срещу Русия сакции заради анексията в Крим, подкрепата на режима на президента на Сирийската арабска република Башар Асад в Сирия и вероятната намеса в президентските избори в САЩ

Представителите на немския бизнес споделят позицията на мистър Циприс.

“Дори по времето на най-трудните отношения между Изтока и Запада САЩ не бяха против сътрудничеството между Германия и Русия в енергийния сектор”, се казва в изявлението на Източния комитет на немската икономика.

Целта на САЩ е “развитието на собствената шистова промишленост за сметка на европейските конкуренти”, счита комитетът и прозавав ЕС решително да реагира на това безобразие.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ;