Президентът Путин заяви в неделя, че американските дипломатически мисии в Русия трябва да съкратят своя персонал до 755 човека. Подобно съкращаване е съпоставимо само със затварянето на американското дипломатическо присъствие след революцията от 1917 година.

Тази стъпка, предприета в отговор на засилването на американските санкции, «повишава вероятността от нови и вероятно асиметрични ответни мерки на САЩ в близките дни», коментират медиите.

Журналистът Андрю Рот от  The Washington Post отбелязва, че това решение «ознаменува съществената ескалация на руската реакция по повод американските санкции, въведени в отговор на намесата на Кремъл в президентските избори през 2016 година».

«По-рано САЩ и Русия са прогонвали десетки дипломати от всяка страна, но изявлението, направено от Путин в неделя в интервю за телевизия «Россия-1″, обозначи съществено съкращаване на персонала на посолството, съпоставимо само със закриването на дипломатическото присъствие няколко месеца след комунистическата революция от 1917 година», продължава авторът.

В интервюто си Путин съобщи, че броят на американския дипломатически и технически персонал ще бъде ограничен на 755 сътрудници, което е еквивалентно на броя на техните руски колеги в САЩ. Понастоящем, според руски и американски данни, в посолството и консулствата на САЩ в Русия работят около 1200 сътрудници.

Американското посолство в Москва не успя да даде точният брой на своите сътрудници в Русия. Но по данни на Държавния департамент за 2013 г., броят на сътрудниците на американската дипломатическа мисия в Москва е 1200 човека, от които 333 са помощен персонал.

Това потвърждава, че болшинството от тези 755 човека, които подлежат на съкращаване, няма да бъдат изгонени от страната.

«Това е знаков момент, каза в интервю за изданието Андрей Колесников, журналист от «Коммерсант», който съпровожда Путин в пътуванията му. — Дойде краят на търпението му, той сега ще направи всичко, което е отлагал да направи по този конфликт».

«Тази стъпка повишава вероятността от нови и вероятно асиметрични ответни действия на САЩ в близките дни», се казва в статията.

Майкъл Макфол, екс-посланик на САЩ в Русия, написа в Туитър:
«Ако тези съкращения са реали, руснаците ще трябва да чакат получаването на визи за САЩ със седмици, ако не и с месеци».

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;