Във вторник министър-председателят на Македония Зоран Заев и неговият български колега Бойко Борисов ще подпишат историческия Договор за добросъседство в Скопие, като целта на споразумението е да се оставят в миналото историческите различия между двете страни и те да се фокусират върху бъдещото сътрудничество, предава Balkan Insight.
В Скопие Заев и Борисов ще поднесат цветя на гроба на Гоце Делчев, историческа фигура, която и двете държави почитат като национален герой.
В документа се уточнява, че двете страни нямат териториални претенции една към друга. Също така те поемат ангажимент да не се намесват в своите вътрешни работи и да защитават правата на гражданите на другата страна, живеещи на тяхна територия.
Освен това договорът се фокусира върху сътрудничеството в сферата на икономиката, инфраструктурата и културата. Предвижда се формирането на съвместна работна група, която да се среща поне веднъж в годината, за да обсъжда начини за подобряване на съвместната дейност.
От своя страна България поема ангажимента да подкрепя Македония в нейния стремеж за членство в НАТО и Европейския съюз.
Скопие се надява, че София ще бъде непоколебим защитник на Македония, когато България поеме председателството на Съвета на Европейския съюз през януари 2018 /Фокус

Тагове: ;