Лидерът на основната опозиционна сила в Австралия обеща да проведе референдум за отстраняването на кралица Елизабет Втора като държавен глава, и превръщането на страната в република, предава британското радио „City“ .
Лидерът на австралийските лейбъристи Бил Шортън призова за референдум по време на реч, която изнесе пред „Австралийското републиканско движение“ в Мелбърн.
Този призив може да създаде трудности за либералния премиер на Австралия Малкълм Търнбул, който също е известен републиканец.
Съвсем скоро десният министър-председател на Австралия Малкълм Търнбул се срещна с кралицата в двореца Бъкингам, където заяви, че републиканците също могат да са „елизабетинци“. Агенция „Фокус“ припомня, че преди време Търнбул предложи Австралия да запази монархията, докато кралица Елизабет царува, а след това да въведе нова републиканска система.
Левият политик Бил Шортън призова днес на мероприятие в Куинсланд да се премахне монархическата форма на управление.
„Не сме елизабетинци, ние сме австралийци. Държавният ни глава трябва да е австралиец“, каза той.
Агенция „Фокус“ припомня, че при настоящата система в Австралия, кралица Елизабет назначава генерален-губернатор, който действа като активен държавен глава на страната, подписвайки всички закони. Реалната власт е в избраното правителство и премиера точно, както и във Великобритания.
Един от основните проблеми на републикански настроения Търнбул, е че собствената му „Либерална партия“ е силно про-монархически ориентирана. Бившият премиер Тони Абът, който е известен като монархист, дори посвети принц Филип в рицарство през 2015-та година/Фокус

Тагове: ; ; ;