Един от най-значимите сръбски писатели Душан Ковачевич не се колебае да подкрепи призива на президента Александър Вучич за широк обществен диалог с Косово. Това Душан Ковачевич сподели в интервю за агенция ТАНЮГ.

„След страданията в шест войни през 20 век Сърбия вече няма народ и деца за седма война, защото такава нова война би означавало край на тази държава,“ заяви академик Ковачевич. Той добави, че целта на всеки политик, който води диалог, е да се предотврати война, в която ще бъдат замесени децата.

Писателят сподели също, че е попадал на положителни реакции за предложението проблемите между сърбите и албанците да се решават по мирен път. „Това предложение е прието от всички страни.

Тази идея е много стара и само през 20 век неколкократно е повдигана. Но от нея са се отказвали заради войни, разногласия, натиск от чужди сили.

Случващото се днес е един от последните моменти да се реши по мирен път спорът между сръбския и албанския народ“, смята най-цененият съвременен сръбски драматург.

Той е убеден, че страната му никога повече няма да посмее да воюва: „Сърбия днес е без икономическа стабилност, без определени граници… Не трябва да допуснем някой да ни провокира за нова война и това трябва да бъде нашата червена линия в диалога с Косово“, изтъкна Ковачевич.

По думите му именно това не могат да разберат хората в Белград, които днес отново говорят за война. „Изправя ми се косата, когато чуя от хора в Белград да призовават да се брани Сърбия на всяка крачка. Те не могат да пробягат и 100 метра, трябва да ядат три пъти на ден и да спят два пъти за 24 часа.

При военни действия следобед, те няма да могат да участват в тях, защото тогава ще спят.

Те обаче няма да воюват, а ще воюват нашите деца.

Тези, които са най-гръмки в призивите за защита на Сърбия, никога не са воювали, нито някога ще воюват.

Всеки труден и продължителен диалог е по-добър вариант от всяка война“, подчерта Ковачевич. /БГНЕС

Тагове: ; ; ;