Протест срещу насилието над жените в Турция

Няколкостотин турски жени се включиха в шествие в най-големия град в Турция — Истанбул, протестирайки срещу насилието и враждебността от страна на мъжете, които изискват от тях да се обличат по-консервативно, предаде Ройтерс.
Шествието под надслов «Не се бъркайте в начина ми на обличане» тръгна от квартал Кадъкьой в азиатската част на града. Участничките скандираха лозунги и носеха закачалки с къси дънкови панталони като пример за облеклото, което някои мъже смятат за недопустимо
«Няма да се подчиним, да бъдем заставени да мълчим и да се оставим да ни сплашват. Ще спечелим чрез съпротива», скандираше множеството с плакати и знамена в цветовете на дъгата в ръце.
Дълго време Истанбул бе смятан за относително либерален към жените и гейобщността град. Критици казват, че президентът Реджеп Ердоган и неговата ислямистка Партия на справедливостта и развитието, не проявяват особен интерес към разширяване на правата на малцинствата, хомосексуалните и жените, и не търпят несъгласие.
Участнички в протеста казват, че все повече стават случаите на словесно и физическо насилие срещу жени заради избора им на облекло. При подобен случай от юни мъж удари млада жена в автобус в Истанбул, тъй като носела къси панталони по време на свещения за мюсюлманите месец Рамазан. Видео от случилото се показа как мъжа удря момичето, докато автобусният шофьор наблюдава безучастно сцената. «Не те ли е срам да се обличаш така по време на Рамазана?, казва мъжът.
При друг случай жена била предупредена на истанбулска улица от минувач да внимава, защото се е облякла провокативно. При трети случай мъж нарекъл една жена дявол и я изхвърлил от автобус на обществения транспорт, защото е с къси панталони. На записа се вижда как мъжът й казва, че тези, които носят къси панталони, трябва да умрат.
В днешното протестно шествие участваха и членове на гейобщността, след като в края на юни истанбулските власти забраниха планирания гейпарад в града/БТА

Коментари:

Зареждане ...