Президентът на Венецуела Николас Мадуро се закани снощи да преследва политическите си врагове с на практика неограничената власт на учредителното събрание, което се избира днес, предаде Асошиейтед прес.
В същото време опозицията направи последен, отчаян опит да накараха венецуелците да изпълнят улиците в страната въпреки стотиците хиляди войници и полицаи.
В обръщение по държавната телевизия Мадуро даде ясно да се разбере, че иска новото събрание да лиши законодателите от опозицията от гарантирания им от конституцията имунитет срещу съдебно преследване.
«Килията на този малък Хитлер е гарантирана!», закани се Мадуро по адрес на Фреди Гевара, твърдолинеен опозиционен водач и един от най-видните организатори на продължаващите четири месеца антиправителствени протести.
Опозицията бойкотира днешните избори, тъй като са организирани така, че да гарантират на управляващата социалистическа партия на Мадуро, че ще запази господството си. Всичките 5500 кандидати за 545-те места в учредителното събрание са поддръжници на правителството, подчертава АП.
Успехът на изборите ще се измери с изборната активност. Опозицията призовава венецуелците да не гласуват, а правителството насърчава участието с тактики като заплахи работниците в държавните предприятия да изгубят работата си или хората да изгубят социални придобивки като субсидираните храни за бедни.
Мадуро показа, че няма търпение да подложи на съдебно преследване още много членове на опозиционните партии, които контролират шепа щати, както и парламента. «Затворническите килиите за дясното крило вече чакат. Всички престъпници ще отидат в затвора за извършените от тях престъпления», заяви президентът. Той отбеляза, че първата задача на учредителното събрани при пренаписването на конституцията, ще е пълната промяна на службата на главния прокурор.
Мадуро съвсем ясно показа, че смята да използва специалното събрание, за да управлява, описвайки днешния вот като «избори на сила, която стои над и отвъд всяка друга. Това е свръхсила».
Някога една от най-богатите и стабилни латиноамерикански страни, през четиригодишното управление на Мадуро Венецуела затъна в опустошителна социално-икономическа криза заради срива в цените на петрола, ширещата се корупция и лошо управление. Инфлацията и равнището на убийствата са сред най-високите в света, а масовият недостиг на храни и лекарства доведе нещата дотам хората да умират от предотвратими болести и да ровят в кофите за боклук, за да се хранят, посочва АП/БТА

Тагове: ; ;