Въшният министър на Германия Зигмар Габриел може да бъде разбран, когато предупреждава европейците за комерсиалната подмолна цел на САЩ, прилагайки санкциите срещу Русия уж по морални съображения.

Миналата година Германия вече направи стъпка към САЩ — в западните райони на страната, където от години се снабдяват с холандски газ от най-голямото в Европа находище Грьонинген. Сега, заради екологични проблеми (в провинция Грьонинген зачестиха земетресенията, чиято мощност нараства), заради протестите на населението и известно изчерпване на ресурсите, възникна проблем с газоснабдяването на около пет милиона домакинства в Северозападна Германия.

Погледите на немците веднага се обърнаха към руската “Газпром”. Те планираха от тръбопровода “Северен поток” да прокарат към територията на провинция  Северен Рейн-Вестфалия 100-километрово отклонение и там да го включат в системата на действащите магистрали. Проекта оцениха на 300 милиона евро. Но през миналата година ситуацията  рязко се промени. Под предлог смяната на собственика в газоснабдителната компания (“Thyssengas”) към проекта се включиха американците. Появи се нов вариант: да се доставя на Северна Германия газ от терминала в белгийския Зебрюге през Холандия. При този вариант разклонението на газопровода нарасна на дължина до 220 километра, а стойността на работите — до 600 млн. евро.

Независимо от двойното поскъпване на проекта, немците се съгласиха. Нали това беше толкова нужно на глобалния им приятел Барак Обама?! Пък и се предлагаше не някакъв тоталитарен руски газ, а възможно най-демократичен – американски, или в най-лошия случай, катарски.

Магическата дума “диверсификация” на доставките, даде повод да не се обръща внимание на скъпотията на СПГ (компресиран природен газ), протестите на еколозите и местните жители. Новото отклонение нарекоха “Zeelink” и обявиха, че през 2021 г. то ще подава газ от белгийското крайбрежие в газодефицитната провинция Северен Рейн-Вестфалия. Очевидните разходи за “Zeelink” в енергийния баланс на Германия трябваше да покрие евтиният тръбопроводен газ на “Северен поток -2”.

Сега и тук се появиха създаваните от американците препятствия. Но те не смущават оптимистите. В немската преса вече се разгърна дискусия за изтласкването на природния газ в икономиката от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ).

Прогресът в тази област е очевиден. В Германия дори е приет федерален закон, в който е посочена цел — да се повиши “делът на електричеството, произвеждано на основата на ВЕИ в общото потребление на електроенергия до: 40-45% към 2025 г.; 55-60% към 2035 г.; минимум 80% към 2050 г.”.

Песимистите пък се придумват с аргумента, че освен електрогенерацията, има още и отопление, където делът на въглеводородите ще остане достатъчно висок. Като добавка към всичко, втечненият природен газ по качество отстъпва на тръбопроводния руски. Значи, ще се наложи да се преправя оборудването. Например да се сменят инжекторите и прочее газопулверизатори, което ще донесе допълнителни разходи на немската икономика.

Не всичко е просто и с логистиката на американските доставки. Газът, който произвеждат в САЩ, го продават на излизане от завода. По-нататъшното движение на стоката става грижа и главоболие на европейските транзитни компании. По правило, те изцяло плащат мощностите по производството на шистов втечнен газ, дори ако изкупват някакъв процент (30-40 %) от произведения газ. Него трябва още и да го доставят, да го пропуснат през европейския терминал и предадат в магистралата…

Разбираемо е, че крайните цени ще се отличават от тези, които са се формирали при тестовите доставки. И това ще е

не само стойността на газа, но и цената за дружбата с Америка

Довчера у европейските лидери тя предизвикваше големи съмнения. Днес съмненията пак се появиха. И виновен за това не е единствено Доналд Тръмп. В Европа почувстваха, че дружбата с Америка е преминала границата, зад която започва икономическата конкуренция и даже съперничество.

Сега вече за много хора е очевидно: Вашингтон прави всичко, за да осигури конкурентно преимущество на своята икономика. Засега европейците го видяха от примера със санкциите против Русия. Тях самите новите санкции ще ги засегнат само отгоре-отгоре. Въпреки това на всички стана ясно: САЩ няма да спрат с това.

Сега заради своите интереси те са готови да издънят даже отдавнашните си партньори и съюзници. Ето от това взеха да нервничат днес в Европа…

KM.RU.

Тагове: ; ; ; ; ;