Юнкер отхвърля аргумента на западните концерни, че в производството на продукти за различните страни те се съобразявали с различните кулинарни вкусове. «Източноевропейците не похапват «Персил» и «Сънлайт», каза той.

Einkaufswagen mit Persil (picture alliance/dpa)

Кризисна среща в Брюксел за двойните стандарти и т.нар. «хранителен апартейд»: централна тема е въпросът дали 65-те милиона потребители в страните от Вишеградската четворка — Словакия, Унгария, Полша и Чехия — биват системно ощетявани. Тези страни твърдят, че западните вериги продават на източноевропейските пазари «второкачествени продукти».

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер посочи имената на два от оспорваните продукти: става дума за праховете за пране «Персил» и «Сънлайт», качеството на които, според словашкия премиер Роберт Фицо и неговите колеги от Вишеградската група, е направо скандално.

Същата цена, но по-лошо качество

Правителствата на четирите източноевропейски държави обвиняват концерните «Хенкел» и «Юниливър», че произвеждат за населението в техните страни второкачествен прах за пране. От Вишеградската четворка твърдят, че предназначените за техните пазари препарати съдържат 20% по-малко перилноактивни субстанции, но се продават на същата цена като в западните магазини.

Западни хранително-вкусови концерни също продават на източноевропейците второкачествени продукти, изтъкват Вишеградските държави. «Какво бихте казали вие, в Западна Европа, ако на опаковката пише «свинско месо», но месото всъщност е пилешко?», пита Фицо.

Жан-Клод Юнкер заяви, че Еврокомисията ще извърши проверка по обвиненията. Според него, обяснението на концерните, че вкусовете в различните европейски страни били различни и производителите се съобразявали с това, не е достатъчен аргумент. Хората в Словакия не похапват нито «Персил», нито «Сънлайт», така че тук различното качество не може да се обясни с различните вкусове, подчерта председателят на Европейската комисия. Не е допустимо в Европа да има «втора класа потребители», защото всички европейци имат същото достойнство и същите права, каза още той.

Роберт Фицор предложи Словакия да стане домакин на нова европейска среща на върха, която би могла да бъде наречена «срещата Нутела». На нея представители на ЕС и на различни западни концерни ще могат да обсъдят въпроса за различното качество на продуктите. Според словашкия премиер, различното качество на продуктите на различните европейски пазари не бива да се възприема като дребен проблем, защото противниците на обединена Европа лесно могат да използват тези различия като аргумент срещу ЕС.

Защо ЕК все още не е предприела мерки?

Страните от Вишеградската четворка подадоха жалба в Брюксел едва през 2016. Отговорът на ЕК тогава гласеше: Ако съдържанието е описано вярно на опаковката, производителите не нарушават предписанията. Премиерите на Словакия, Унгария, Полша и Чехия обаче не приемат това обяснение. Те изтъкват, че ако една фирма продава своите продукти в западноевропейските и в източноевропейските страни с еднакви опаковки, но с различно качество, то това е измама срещу клиента.

ЕК възнамерява да излезе през септември с предложение за специална директива. А Юнкер увери, че ще продължава да се застъпва за края на «хранителния апартейд».

DW

Тагове: ; ; ; ; ;