С един пункт на закона

всъщност ще се гласуват нови мерки за сдържане на Иран, но в този законопроект с отделен пункт е внесен списък със санкции против Руската федерация. Тук най-голям резонанс предизвикаха плановете за съкращаване (до 14 дни) на максималния срок на пазарното финансиране за намиращите се под санкции руски банки, а за компаниите от нефтения сектор – до 30 дни. Това засяга Русия.

На свой ред на Запад се загрижиха за възможни санкции по отношение на лица и компании, инвестиращи в строителството на руските експортни газопроводи или изпълняващи договорни дейности в рамките на тези проекти. В средствата за масова информация се твърди, че с проблеми могат да се сблъскат даже собствениците на кораба-тръбопроводчик, който сега работи по прокарването на газопровода “Турски поток” в Черно море.

Междувременно главна цел на идеолозите на новия законопроект за санкциите бе желанието да се спре строителството на газовата магистрала “Северен поток-2”. Американците поискаха вместо руския тръбопроводен газ да предложат на Европа свой – шистов, специално втечнен, за удобство на транспортирането му през океана в танкери-газовози.

Зад тази проста фабула се крие мащабен геополитически проект на Съединените щати, насочен към засилване на тяхното влияние в Европа. Това заяви в интервю за вестник “Passauer Neue Presse” експертът в областта на енергетиката Клаудия Кемферт от Немския институт за икономически изследвания. “Планирайки да въведат санкции върху доставките на газ и нефт в Европа — подчерта Кемферт, — САЩ се ръководят от своите икономически интереси и се стремят да укрепят своята власт. Води се борба около въглеводородните енергийни ресурси”.

С тези цели Вашингтон обяви експорта на газ за свой приоритет. Очаква се, че за сметка на  доставката на втечнен газ в Европа, американските власти ще подкрепят икономиката на САЩ и ще решат редица външнополитически задачи. Преди всичко, ще разрушат определената зависимост на Евросъюза от руските енергоносители, а след това – сами ще заемат мястото на Русия на европейския енергиен пазар и ще диктуват своите условия.

Строго казано, такава диктовка вече е започнала, понеже американският газ фактически ще струва на крайния потребител почти два пъти по-скъпо от руския. Доброволците да купуват толкова скъпа стока не са много, налага се да се прилагат и мерки за “убеждаване”.

В друго време европейците едва ли са се съпротивлявали така. За многото години на следвоенно сътрудничество със САЩ те свикнаха да се подчиняват на американците. Обаче сега между политическите лидери на Европа и президента на САЩ Доналд Тръмп се установиха не най-добрите отношения. Налага се, както се казва, тихо да се озъбват.

Скоро след публикуването на законопроекта на сайта на Конгреса, агенция „Ройтерс” разпространи заявление на представител на Еврокомисията: “Европейската комисия е загрижена от това, че мерките, обсъждани в Конгреса на САЩ, могат да имат непредвидени последствия, в това число за европейските икономически и енергетични интереси. Потенциалният им ефект може да се окаже широк и не избирателен, в това число и за усилията на ЕС за диверсификация на източниците на енергоресурси”.

Тоест, в Брюксел са недоволни и “загрижени” от новите санкции на Вашингтон против Москва. По-точно се изказа по въпроса шефът на германското МВнР Зигмар Габриел: “Недопустимо е да се използват санкции, за да се изтласка от европейския пазар руският газ и да се продава американски”.

Генадий ГРАНОВСКИ

Тагове: ; ; ; ; ; ;