Владимир Путин е злонамерената сила в международните отношения. Той постоянно сондира почвата, за да разбере как да причини вреда на неговата най-крупна стратегическа мишена – НАТО. Той счита, че всички действия, които причиняват вреда, засилват влиянието и възможностите на Русия, пише за Time бившят главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа Джеймс Ставридис.

“Докато Конгресът и Белият дома са погълнати от въпросите на америкако-руските отношения, ние трябва да се възползваме от момента и ди видам как това изглежда от другата страна на океана, където доверието към нас като глобална сила на доброто отслабва”, пише американският адмирал в оставка.

Независимо от неотдавнашната приятелска визита на президента Тръмп в Париж, европейските столици толкова изключително силно се тревожат по отношение действията на американската администрация, че това шокира.

Според Ставридис, трябва да се направят шест неща.

  1. “Да се използват остатъците на доверие. Макар репутацията на министъра на отбраната Джеймс Матис, държавния секретар Рекс Тилърсън и съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър да пострадаха в резултат на грешките на Белия дом, всички те тримата имат международен авторитет. Трябва да ги изпратим на самостоятелни мисии, за да се успокоят съюзниците”.
  2. «Да се запазят силните саннкции. Нищо не разтройва европейците повече, отколкото перспективата да “останат крайни”. Размишленията на Тръмп за отслабването на санкциите бяха погрешни”.
  3. «Да се защитят американските избори през 2016 и 2018 г. Путин отново ще се опита да ги манипулира, уверен е Ставридис. – Ние трябва също да предложим помощ на нашите европейски партньори в защита на техните избори”.
  4. «Да се засили НАТО. Да се запази натиска върху нашите европейски колеги, за да увеличат те отбранителните си разходи до 2 % от БВП”.
  5. «Да се инвестира в значими европейски лидери – преди всичко в канцлера на Германия Ангела Меркел и в президента на Франция Еманюел Макрон”.

6.И колкото и да е странно, да се запази взаимодействието с Русия по такива въпроса като контратероризма, борбата с ИДИЛ, борбата с разпространението на наркотици, Афганистан, Сирия и Северна Корея.

“Да се противодейства там, където ние трябва да противодействаме, но и да сътрудничим там, където това е възможно”, завършва авторът.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;