Отчитайки единодушието на Конгреса, не е важно ще наложи ли Трмъп вето, пишат СМИ, законът за новите санкции е приет.

Критиците в ЕС отправят обвинения, че САЩ имат користни интереси в Европа, но “те не съвсем силно бяха разтревожени от мотивите на Москва по отношение на «Северен поток-2», пише Tagesspiegel.

Екс-генералният секретар на НАТО припомня: в санкциите ЕС и САЩ имат общи цели – да гарантират сигурността на Източна Европа и “да изгонят Русия и нейните марионетки от украинска територия”.

“В четвъртък Сенатът със значително болшинство прие постановление за разширяване на санкциите срещу Русия, Иран и Северна Корея, — съобщава Карун Демирджян за  The Washington Post.

Броят на гласовете за постановлението го защитава от налагането на вето. Постановлението “позволява на Конгреса да блокира опитите на президента Тръмп да смекчи санкциите срещу Москва”.

Прессекретарят на Белия дом Сара Хакаби Сандърс отказа да отговаря на въпроса, ще наложи ли Тръмп вето:

”Ще почакаме, ще видим как ще изглежда окончателното постановление, тогава ще вземем решение”.

Вестникът отбелязва, че конгресмените “почти единодушно да се сплотили, за да подкрепят безпрецедентните пълномощия по надзора над правата на президента да се разпорежда със санкциите.

Това е признак на тревога, че Тръмп  установява твърде топли отношения с руския президент Путин и вероятно е готов да смекчи наказателните мерки спрямо Москва”.

Постановлението “кодифицира съществуващите санкции и разширява санкциите по отношение на Москва за намесата на Русия във войната в Украйна и в Сирия, а също предвед твърденията за нейната намеса в изборите през 2016 г в САЩ”, се казва в статията.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;