«На неотдавнашната секретна среща в един изследователски център попитаха добре осведомен германски чиновник кой проблем в Европа го вълнува най-много. Той отговори без колебание: Западните Балкани, където назрява нова криза, на фона на която Турция и Русия наливат масло в огъня.» Това пише американският професор и редактор на изданието American Interest Уолтър Ръсел Мийд в статия за The Wall Street Journal.

«В най-лошия сценарий Русия и Турция ще подкрепят своите проводници на влияние на Балканите — съответно Сърбия и Албания в техните опити да прекроят границите в региона. Сръбското правителство може с подкрепата на Русия да анексира значителна част от територията на Босна, населена с етнически сърби. Помощта на Турция може да даде възможност на Албания да направи същата маневра, при това не само в предимно албанското Косово, но и в Македония, където голяма част от значителното албанско мнозинство би пожелала да се съедини с родината си», пише проф. Мийд.

«Това, което поддържа крехкия мир в Западните Балкани, е перспективата за членство в ЕС на такива страни като Сърбия, Македония, Черна гора, Косово и Босна. Всяка балканска страна би се присъединила по-скоро към ЕС, отколкото към Турция или Русия», смята той.

«Но надеждите за скорошно членство в ЕС гаснат. Страните-членки на ЕС които скоро ще станат не 28, а 27, не горят от желание да присъединят такива нестабилни балкански държави, което ще направи Евросъюза още по-неуправляем и които ще разчитат на финансова помош в момент, в който бюджетът на ЕС ще понася допълнителни напрежения заради Брекзит», анализира експертът.

«Европейците твърдят, че едно относително неголямо по мащаби американско участие — активна дипломация и укрепване на силите на САЩ в Косово — могат да донесат голям резултат», смята професорът. Те обаче трябва да помислят как да убедят скептично настроеният Бял дом да заеме проактивна позиция.

«Предишните доводи — за солидарността в НАТО, за защита на свободата, за страха от Русия вече не са дъстатъчни. Тръмп разсъждава в категориите на сделките и Берлин трябва да се замисли над това, как да го въвлече в политиката на Западните Балкани», заключава проф. Мийд.

Превод и редакция: Епицентър

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;