Андерс Фог Расмуссен. Архивное фото

Екс-генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен на страниците на Financial Times се опитва да обясни уж «истинските намерения» на американските законодатели срещу Русия.

Расмусен с недоумение отбелязва, че новите ограничения са предизвикали протеста на съюзниците на Вашингтон в Европа, макар, според него, санкциите да трябвало да се «приветстват».
Както уверява екс-генсекът на НАТО, САЩ само се стремят чрез санкциите да спрат «руската агресия» в Украйна.
А що се отнася до «Северен поток-2», то САЩ «действат правилно», че се противопоставят на изграждането на газопровода и лансират експорта на своя сгъстен газ, заявява той.
Расмусен нарича критиците на новите санкции «привърженици на Газпром» и обвинява, че се»разпространява дезинформация за намеренията на сената на САЩ».
«Вместо да се подронват санкциите, европейците трябва да ги засилят, като начало да ги продължат на 12 месеца, а не на шест», призовава бившият генерален секретар на НАТО.

В заключение той заявява, че общата цел на Европа и САЩ е «гарантиране на сигурността в Източна Европа», която не трябвало да се окаже под «кръстосания огън на различни комерсиални интереси».

В четвъртък сенатът на САЩ одобри закона за санкциите срещу Русия, Иран и КНДР.
В новия законопроект се закрепват вече действащите ограничения, а също се въвеждат нови, главно в сферата на енергетиката.
Европейският съюз се опасява, че санкциите ще засегнат европейските инвестиции в енергийните проекти с Русия.
В частност, Германия оценява тези мерки като заплаха за проекта «Северен поток-2» и опит да се завземе европейския пазар от американския сгъстен природен газ.
Берлин нарече американските санкции нарушение на международното право и не изключва възможността от ответни мерки срещу САЩ.
За да може документът да влезе в сила, той трябва да бъде подписан от президента на Доналд Тръмп, той вече обяви за желанието си да въведе санкции срещу Русия.
Президентът на Русия Владимир Путин отбеляза, че с помощта на законопроекта САЩ се опитват да използват геополитически преимущества в конкурентната борба, за да гарантират своите икономически интереси за сметка на собствените си съюзници.
Според Путин, Вашингтон действа «с особен цинизъм».
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;