Лидерите на “нормандската четворка” се споразумяха да предприемат “спешни мерки” за постигане на прогрес в мирното регулиране на конфликта в източна Украйна, съобщава Deutsche Welle. Както заявиха от ведомството на канцлера на Германия, по време на телефонния разговор между Владимир Путин, Ангела Меркел, Еманюел Макрон и Петро Порошенко всички са имали единно мнение, че трябва да се реализират Минските споразумения в пълния им обем.

Лидерите на “нормандската четворка” Путин, Меркел, Макрон и Поршенко се договориха да предприемат “спешни мерки” за постигането на прогреса за мирното регулиране на конфликта в източна Украйна, съобщава Deutsche Welle.

По време на телефонния разговор президентите и главите на правителствата на Русия, Украйна, Германия и Франция са постигнали единно мнение, че е необходимо да се реализират Минските съглашения “в пълния им обем”, се казва в документа, разпространен от ведомството на канцера на Германия.

Осевн това, главата на правителството на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон са призовали страните в конфликта в Донбас да възобновят към края на годината размяната на пленници на принципа “всички за всички”, отбелязва немският телевизионен канал.

В изявлението на ведомството на канцлера на Германия е посочено още: през август ще се проведе среща между съветниците на лидерите от “нормандската четворка”. Скоро след това президентите и главите на правителствата на Русия, Украйна, Германия и Франция ще проведат нови телефонни преговори, подчертава Deutsche Welle.
Петя Иванова за News Front

Източник: http://www.dw.com/de/vierergruppe-einigt-sich-auf-sofortma%C3%9Fnahmen-im-ukraine-konflikt/a-39820690

Тагове: ; ; ; ; ; ;