Британският изтребител Typhoon е бил вдигнат от румънската авиобаза за наблюдение над два руски ядрени бомбардировача Ту-22 над Черно море, пише Daily Mail.

Както отбелязва изданието, британският самолет не се е приближил към туполевите на дистанция за пряка видимост, а е извършвал наблюдението отдалеко.

Британският изтребител Typhoon е бил вдигнат от румънската въздушна база недалеко от Констанца за извършване на наблюдение над руските ядрени бомбардировачи Ту-22, които се намирали недалеко от въздушното пространство на НАТО над Черно море, пише изданието.

Руските бомбардировачи са извършили нальот над западната част на Черно море. Макар британската авиация внимателно да е наблюдавала действията на “туполевите” от момента, в който те са поели курс на юг, сближаване на дистанцията в рамките на пряка видимост не е имало.

По-рано системата за наблюдение над въздушното пространство на НАТО е засякла няколко самолета над Черно море, които впоследствие са били идентифицирани като руски бомбардировачи, след което в авиобазата е била издадена заповед за излитане.

Британската авиация се намира в Румъния в рамките на кампанията на НАТО за демонстриране на отбранителния характер на алианса, приета през 2014 г.

Освен това, в рамките на тази кампания НАТО се стреми да даде отговор на “заплахата от руската агресия” по отошение на страните-членки на блока, припомня изданието.

“Това беше рутинна операция, която не се различава от това, което нашата авиация от НАТО се занимава в други райони, отбеляза по повода командирът от 135-то експедиционно въздушно крило Андрю Коу. – Кралските ВВС натрупаха голям опит при подобни задачи във Великобритания. Наблюдението над полетите в съответното въздушно пространство – това е нормална активност по мирно време”.

Петя Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;