Немските концерни и политически кръгове са в ужас от планираното от САЩ ожесточаване на санкциите срещу Русия, пише Die Welt. Те обвиняват Вашингтон в опит да защити собствените си икономически интереси за сметка на Европа. Но съществува възможността за ответни наказателни мерки срещу САЩ, а и необходимостта да им се отвърне със същата монета, подчерта министърът на икономиката на Германия Бригите Циприс.

Ситуацията между САЩ и Европа се нажежи, работата не е само в това, че Тръмп бива наблюдаван в Стария Свят, пише немското издание. Санкционната политика на Вашингтон по отношение на Русия предизвиква все повече подозрения, че Америка преследва на първо място интересите на собствения си енергиен отрасъл, който по този начин бива защитен.

Затова няма нищо изненадващо в настоящата рязка реакция на Германия по планираното ожесточавае на антируските санкции от страна на САЩ, отбелязва авторът.

Министърът на икономиката на Германия Бригите Циприс заплашва с търговска война в случай, че немските компании понесат загуби.

Има възможност за ответни санкции. Световната търговска организация има предвид това , подчера политикът.

 Според нея, при необходимост на американците ще им се върне със същата монета.

Както отбелязва изданието, това е достатъчно твърд тон за разговор между съюзници, а вината за това е американският законопроект за ожесточаване на санкциите срещу Русия – заради анексията на Крим, подкрепата на Асад в сирийската гражданска война и хипотетичната намеса в изборите в САЩ.

Но наказателните мерки са насочени преди всичко срещу руската енергетика, а конкуренцията между Русия и САЩ в тази сфера е огромна, затова сред европейците възникна подозрение, че Америка за пореден път се стреми да извлече от тези санкции икономическа изгода за себе си.

Дори наблюдателите от САЩ посочват, че санкциинните планове най-напред предвикват усещането, все едно конгресмените възнамеряват да ограничат президента Тръмп по отношение приятелската му политика спрямо Москва.

В същото време излиза, че те подкрепят интересите на собствената си нефтогазова промишленост – “за сметка на европейските фирми”, подчертава немското издание.

Немските предприятия и политици са в ужас, пише изданието.

Те обвиняват САЩ, че използват санкциите с цел увеличаване експорта на американски нефт и газ в Европа.

Координаторът на трансатлантическите отношения в правителството на Германия Юрген Хардт дори нарече тези санкции нарушаване на международното право.

Неговата страна не може да се примири със стремежа на САЩ чрез санкциите да повлияе върху енергийната политика на Европа и на самата Германия.

 Във връзка с наказателните мерки спрямо Русия немските компании се страхуват за своите инвестиции.

В частност, законопроектът може да спре изграждането на газопровода Северен поток-2” по Балтийско море, който Газпром има намерение да осъществи в сътрудничество с европейски предприятия.

Санкциите срещу проектите за газопроводи трябва да послужат за активизиране на енергийния експорт на САЩ в Европа, да създадат работни места в САЩ и да укрепят американската външна политика, поясни председателят на отдела в Немско-руската външнотърговска палата Михаел Хармс.

Той отбеляза също, че законопроектът носи заплаха за международните компании, които участват в изграждането, модернизацията и поддръжката на русикте газопроводи и нефтопроводи.

Този закон надвисна над европесйките фирми  като дамоклиев меч, заяви Хармс.

Председателят на отдел в концерна BASF Курт Бок също заяви, че санкциите ще действат за сметка на трети страни, а именно – в Европа.

Но главата на химическата компания се надява, че законопроектът няма да бъде реализиран.

За готовност към компромис днес, в условията на напрежение в отношенията между САЩ и Германия, въобще не може и да се говори, отбелязва Die Welt.
Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;