Пети блок на АЕЦ «Козлодуй» има проектен ресурс за експлоатация до 2017 г., а шести до 2021 г. Плановете са срокът им на експлоатацията да бъде удължен поне с още 20 години. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в Народното събрание в отговор на въпрос на депутатите от ГЕРБ Мартин Тинчев и Димитър Александров.
Министър Петкова уточни, че на 27 октомври 2016 г. АЕЦ «Козлодуй» е подала в Агенцията за ядрено регулиране пълния пакет документи за подновяване на лицензията за експлоатация на пети блок за срок от 10 години, който е максимално допустим по Закона за безопасно използване на ядрената енергия. Тя допълни, че се очаква лицензията да бъде издадена преди 5 ноември 2017 г., когато изтича настоящата.
Енергийният министър каза, че за шести блок са предвидени 227 мерки за изпълнение. Тя припомни, че на 28 януари 2016 г. е бил подписан договор между АЕЦ «Козлодуй» и «Русатом Сервис — Риск инженеринг» за изработване на обосновка за продължаване на срока на експлоатация на шести блок до 60 години. По думите й пакетът документи трябва да бъде предаден в срок до 2 октомври 2018 г./БТА

Тагове: ;