Три месеца след създаването на зони на деескалация в Сирия от Русия, Иран и Турция стотици хиляди цивилни продължават да са лишени от хуманитарна помощ. Това заяви помощник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Урсула Мюлер, цитирана от Франс прес.
През юли нито един конвой с помощ не е успял да стигне до цивилни в 11 обсадени района, заяви Мюлер в Съвета за сигурност на ООН.
Тя обвини сирийското правителство, че блокира автоколоните с помощ, и въоръжените групировки, че спират достъпа на конвоите до цивилни, особено в Идлиб и в източната част на Сирия.
«Въпреки спада в насилието не сме успели да увеличим съществено обхвата» на помощта, заяви тя.
В обсадени и труднодостъпни райони в Сирия живеят един милион души. През последните два месеца само малко над една трета от тях са получили помощ, уточни Мюлер.
Положението е особено тежко в Ракка, където между 20 000 и 50 000 души са хванати в капан от операцията на САЩ и съюзниците им за освобождаване на града от «Ислямска държава».
«За тях няма никакъв начин да напуснат града», каза Мюлер и спомена опасността от артилерийски обстрел, мини, снайперисти и въздушни удари.
През юли десетки цивилни са убити или ранени при въздушни удари и бомбардировки, а над 30 000 души са изселени от 1 юли, добави тя.
По данни на ООН над 200 000 сирийци са избягали от боевете в района на Ракка от 1 април/БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;