Президентът на Венецуела Николас Мадуро предложи диалог на опозицията преди оспорваните от нея избори в неделя за Учредително събрание. Същевременно той подчерта, че проектът му за промяна на конституцията ще бъде изпълнен докрай, предаде Франс прес.
«Предлагам на политическата опозиция да изостави пътя на бунта и да създадем в следващите часове преди изборите за учредително събрание рамка за диалог», заяви Мадуро на заключителен предизборен митинг в Каракас.
За днес опозицията е свикала голям протест срещу изборите и плановете на президента за промяна на конституцията. Вчера властите забраниха всякакви акции, които може да попречат на изборите, но опозицията обяви, че няма да се подчини.
Главната прокуратура на Венецуела съобщи в Туитър, че най-малко четирима души са загинали по време на демонстрациите, съпровождащи двудневната обща стачка. Последната жертва е мъж от щата Карабобо.
От началото на април във Венецуела се организират най-големите протести срещу правителството. Поводът за тях бе решение на Върховния съд за разширяване на правомощията на президента и ограничаване на функциите на парламента. От тогава в сблъсъци между протестиращи и полицията загинаха най-малко 107 души/БТА

Тагове: ; ; ;