Заявявайки отрицателната си позиция срещу посегателството върху правовата държаава и недостатъчната солидарност при приема на бежанци, Брюксел заплаши, че ще прибегне до член 7 от Договора на ЕС, пише Жан Пиер Стробатс за  Le Monde.

Комисията в Брюксел се реши на две нови стъпки, които могат да предизвикат широкомащабна криза от страна на държавите в Централна и Източна Европа — това са въпросите за правовата държава в Полша и за отказа от солидарност при приема на бежанци, се казва в статията.

Отначало Еврокомисията с цялата си твърдост обяви на Полша, че е готова да пусне тежка процедура на санкции спрямо нея, ако Варшава упорито продължи да придвижва своите реформи, поставящи под съмнение независимостта на правосъдието, пише журналистът.

Ветото, което полският президент Анджей Дуда наложи върху два от четирите спорни законопроекти, разработени от управляващата ултраконсервативна партия “Право и справедливост”, показа, че “положението на нещата се е променило”, призна първият вицепредседател на Еврокомисията Франц Тимерманс.

Но това не е достатъчно, за да се смени тона с по-примирителен.

Тимерманс счита, че четирите законопроекта заплашват правовата държава и могат да окажат “крайно негативно въздействие” върху независимостта на съдиите, твърди авторът.

Сега ЕС предлага на Варшава да отговори  в срок от един месец на препоръките по повод правовата държава и сериозно заплашва незабавно да пусне процедурата в съответствие с член 7 от Договора за ЕС, ако полското правителство продължи да упорства в желанието си да отстрани или изпрати в оставка съдиите от Върховния съд на Полша, продължава авторът.

Ще пристъпи ли ЕС за първи път в историята си към това да лиши от правото на глас една държава-членка, вдигайки пред очите й “червен картон”.

Виктор Орбан, който винаги е оказвал подкрепа на председателя на ПиС Ярослав Качински заяви, че той ще застане против обвиненията по адрес на Полша, се казва в статията.

Петя Паликрушева-Иванова за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;