Линда В. от Саксония, която неотдавна бе задържана от иракските военни в Мосул, според данни, е заминала първоначално за Сирия, а след това за Ирак, за да влезе в редиците на ИДИЛ. Днес Федералната прокуратура на Германия води разследване по отношение на Линда В.  – в нейния случай става дума за подозрения за сериозно нарушение на закона, пише Focus.

«Понастоящем не е известно, ще предадат ли властите на Ирак Линда В. на Германия, за да може тя да застане пред съда в родината си…Според представител на Министерството на правосъдието на Германия, с иракската страна се водят преговори за сътрудничество по този въпрос. В Ирак момичето може да бъде сполетяно от смъртно наказание”, пише изданието.

“Каква ще бъде съдбата й, ако тя наистина успее да се върне в Германия?”, задава въпрос авторът на публикацията.

“Експертите изхождат от това, че около една трета от джихадистите, заминали за Сирия и Ирак, се връщат в Германия. Както показва изследването, проведено от Федералното ведомство на криминалната полиция, до края на юни 2016 г. са се “завърнали”  274 човека.

До момента ведомството знае за 784 джихадисти, заминали за кризисния регион”, съобщава Focus.

Според следователите, тези, които са се върнали, представляват голяма заплаха за сигурността, “много от тях могат да се радикализират, те са получили опит в бойните действия, а сега са в състояние да пренесат всичко това в Германия. Те могат да подготвят терористични актове на територията на Германия”.

“Когато властите разберат за връщането на джихадист, ведомстовто веднага започна разлеследване, се казва в статията.

За Линда В това може да означава, че в случай на връщането й в Германия, тя ще застане пре съда. Теоретично може да бъде осъдена на затвор до няколко години, отбелязва авторът на публикацията.

Най-дългоият срок, на който беше осъден  “възвращенец” , това е 11 годиин лишаване от свобода за жителя на Мюнхен Харун П, син на афганистански мигранти.

Беше установено, че той е преминал през обучение в ислямистки тренировъчен лагер и по време на щурма в централния затвор в Алепо е хвърлил граната, в резултат на взрива за загнали 7 човека, пише изданието.

Както отбелязва авторът, върху съдебната присъда могат да повлияят следните фактори: тежестта на престъплението, възрастта на подсъдимия, а също готовноста Линда В. да сътрудничи със следствието.

Този който не може да бъде осъден заради недостатъчно доказателстав, сам по себе си вече е заплаха за обществената сигурност, с него трябава да се извършва превантивна работа”, счита експертът по проблемите с радикализацията Марван Абу Таам.

Полицията и спецслужбите не са в състояние да организират денонощно наблюдение над такива лица.

Няма възможност всички те да бъдат заставени да участват в програма за “дерадикалиция”, се казва още в статията.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;