Американските конгресмени провокираха очаквания гневен отговор на Москва, когато гласуваха с мнозинство за завъртане на гайките към Русия чрез по-жестоки санкции, пишат Артур Бизли и Щефан Уегстил в британския

Financial Times.

“Но сред тези, които най-високо се възмущават, бяха традиционните европейски съюзници,

които се гневят от съпътстващите загуби за собствените им търговски интереси, се казва в статията.

“Принципът “Америка над всичко” на може да означава, че интересите нан Европа са на последно място, цитират авторите предупрежданието, направено в сряда от Жан-Клод Юнкер, председател на Еврокомисията. – Американският законопроект може да предизвика непреднамерени едностранни последствия”.

Брюксел е разтревожен от това, че европейските енергийни групи – такива като

Shell, Eni и BP, — които имат бизнес с Русия, ще попаднат под крътосания огън на санкците.

Еврокомисията отказа да съобщи, какви ответни мерки може да приеме срещу единствения най-важен съюзник на Европа, пише изданието.

Дипломатите настояват, че доминиращият стратегически приоритет си остава запазваето на единството със САЩ пред лицето на войнствената Русия по нейните западни граници и в Украйна.

Фабрис Потие от Rasmussen Global, фирма, която принадлежи на Андерс Фог Расмусен, бившия генерален секретар на НАТО, отбелязва в разговор с изданието, че във встъпителната част на законопроекта ясно е заявено, че американският президент трябва да координира руските санкции със съюзниците си от Европа.

“Няма основания да се твърдии, че президентът Тръмп е наложил санкции върху европейските компании, казва експертът. – Опциите на ЕС са твърде ограничени. Ако действаме на принципа “зъб за зъб” чрез наказания, които могат да ударят по американските енергийни компании, това очевидно би нагнетило ескалацията и няма да се отчете това, че ответните действия ще се приемат като дискредитиращи”.

Тревогата, предизвикана от американските законодатели, е най-голяма в Германия, най-крупния привършеник на “Северен поток-2”, отбелязват авторите.

“Германия сериозно е разтревожена от това, тя счита, че САЩ имат претенции върху екстериториалните права върху европейския енергиен пазар, вижда също явната цел на американското законодателство да защити американските икономически интереси”, се казва в статията.

Хосук Ли-Макияма, директор на брюкселския Европейски център за международна политикономия, отбелязва:

“Енергетиката говори с немски акцент. Предполага се, че Европа е крепост срещу Москва, но ние ще хвърлихме да защитаваме Москва, докато САЩ интензифицират санкциите”.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;