Новите санкции не само ще нанесат ущърб на Русия, но и ще забият клин между САЩ и ЕС, счита старши международният кореспондент на CNN Матю Чанс. Според него, тази стъпка на САЩ  е “музика за ушите на Кремъл”, който дълго време се опитва да скара Вашингтон с Брюксел.

Що се отнася до реакцията на Русия, то за нея ще ни разкаже Матю Чанс. Той в момента е във Финландия, където има преговори между лидера на страната и президента на Русия Владими Путин.

Какво казват в Кремъл?

МАТЮ ЧАНС, старши международен кореспондент на CNN: Що се отнася до санкциите, то, както можеше да се предполага, Кремъл се отнася отрицателно по отношение не приемането им.

По такъв начин в последните няколко дена Кремъл отговаряше на въпросите за това, как те ще реагират на санкциите. Те дори намекнаха, че ще приемат допълнителни ответни мерки по отношение на потенциалните фактори на американско влияние в Русия. Част от подобни мерки могат да бъдат, например, прогонването на дипломатите и прочие подобни действия.

Заместник министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков реагира на това значително по-силно. Той заяви, че ако в САЩ бъде одобрен този закон, то под фундамента на руско-американските отношения ще бъде заложена “опасна мина”.

Така че, ще се повторя, реакцията тук е много негативна.

Разбира се, че против този американски законопроект възразяват не само руснаците.

Европейският съюз също изрази тревогата си, защото законът може да нанесе вреда на европейските компании, които са свъръзани с руския енергиен сектор. Струвами се, че в този план това прилича на музика за ушите на Кремъл, защото поради това ЕС и Русия могат да се окажат на една страна в спора със САЩ.

Освен това, разбира се, така се забива клин между ЕС и САЩ.

В продължение на дълго време точно това и беше целта  на външната политика на Кремъл.

Петя Паликрушева за News Front

Тагове: ; ; ;