Зачестилите случаи на задържана на чужденци, заподозрени в родината си в престъпления, потвърждават това, че Украйна се е превърнала в база за прехвърляне на международния криминалитет.

Както изясниха “Вести”, много престъпници избират Киев за свое пристанище, поради лесния механизъм за получаването на жителство, който в бъдеще се превръща в гражданство с помощта на фалшифицирани документи.

Както отбелязва изданието, в Украйна с лекота може да се закупи най-различно оръжие.

В последно време Киев се превърна в база за прехвърляне на международния криминалитет, което се потвърждава от зачестилите случаи на задържане на чужденци, заподозрени в родината си в престъпления.

Както пише изданието, неотдавна в столицата арестуваха, а след това екстрадираха италианец, когото в родината му свързват с екс-премиера Берлускони и обвиняват в машинации.

Преди това бяха задържани двама родени в Германия, без да се броят представителите на кавказките националности, които фигурират в криминалните отчети.

“Днес престъпността в Украйна премина на ново, международно ниво. Правоохранителната система е толкова безсилна, че разкриваемостта на такива престъпления е възможна само по горещи следи”, съобщава за изданието експертът по сигурността Сергей Шабовта.

Според него, много престъпници избират Киев за свое пристанище, поради лесния механизъм за получаване на вид жителство, което по-нататък превръщат в гражданство с помощта на фалшиви документи. Така днес са налице няколко схеми за легализиране на престъпниците.

В частност, закупуването на паспорти и получаването на вид жителство.

“От последната схема активно се ползват кавказците, които получават правото да бъдат в Украйна с помощта на фиктивни бракове с украинки. Те се женят, а след месец се развеждат, оставяйки си фамилията на жената и новия си паспорт”, споделя експертът.

Втората схема – подкуп на чиновници.

“Лично знам за ситуация, при която един от чиновниците оцени украинското гражданство на хиляди долари”, твърди Шабовта.

Както отбелязва изданиеот, украинските документи все по-често се появяват на мясото на престъпленията, при това тяхната истинност не предизвиква съмнения в правоохранителите.

Петя Иванова за News Front

Източник: http://vesti-ukr.com/strana/248817-kriminal-vystroilsja-v-ochered-za-ukrainskimi-pasportami

Тагове: ; ; ; ; ; ;